Putin kärnvapenhotade Nato: ”Tragiska följder”

Publicerad 2024-02-29

Vladimir Putin hotade på torsdagen med kärnvapen, om Nato skickar trupper till Ukraina:

– Följderna kommer att bli tragiska, sade han.

Han utlovade också ett utvidgat ryskt försvar i väster, efter Sveriges inträde i Nato.

Följ ämnen
Nato

Vid sitt årliga tal till nationen i Kreml på torsdagen tog den ryske presidenten Vladimir Putin upp Sveriges Nato-inträde:

– Vi måste förstärka vårt försvar i väster, för att neutralisera hoten från Natos östra utvidgning, där de dragit in Sverige och Finland i sin allians.

– Väst har provocerat fram konflikter i Ukraina, i Mellanöstern och andra regioner i världen, och de fortsätter att ljuga.

– Nu hävdar de utan att blygas att Ryssland är redo att anfalla Europa. Men vi vet att det bara är snack – samtidigt som de väljer ut mål att anfalla på vårt territorium, sade Putin.

Den ryske härskaren bemötte också den franske presidenten Emmanuel Macrons förslag om att skicka trupper till Ukraina. Putin hänvisade till de förluster som drabbade Nazi-Tysklands armé i Sovjetunionen under andra världskriget:

– De har börjat prata om att skicka Nato-soldater till Ukraina. Men vi minns vilket öde som mötte de som skickade sina trupper till vårt territorium en gång i tiden. I dag kommer följderna för inkräktare att bli ännu mer tragiska.

I nästa andetag hotade Putin Västvärlden med ryska kärnvapen. Men i den ryske presidentens narrativ var det Macrons förslag som riskerade leda till ett tredje världskrig:

– De måste förstå att vi också har vapen som kan träffa mål på deras territorium. Och att allt det som de hotar världen med nu, att det är en realitet. De hotar med en konflikt där kärnvapen används, där hela vår civilisation förintas. Fattar de inte det? sade Putin och fortsatte:

– De där människorna som inte har gått igenom några svåra prövningar, de har redan glömt vad krig är för något.

– Medan vi, till och med vår nuvarande generation, har gått igenom sådana svåra prövningar under kampen mot den internationella terrorismen i Kaukasus liksom nu, under konflikten i Ukraina.

– De verkar tro att det är som en tecknad film. Vad ska man säga? Det är verkligen så att rysshatet, precis som andra sorters rasism och tankar om nationell överhöghet, förblindar dem och befriar dem från allt förnuft.

– USA och deras satelliters handlingar har i praktiken lett till en demontering av den europeiska säkerheten. Det skapar risker för alla, hävdade Vladimir Putin.