Arbetarna på Facebooks superbygge i Luleå fortfarande utan lön

Uppdaterad 2023-01-27 | Publicerad 2023-01-26

Facebook lovade betalt för arbetet.

Men efter sju månader saknar gästarbetarna fortfarande lön – och nu går nätjätten inte att nå.

– Vi arbetare är för små för dem. Det är alltid de som har pengarna som bestämmer reglerna, säger elektrikern Emanuel Smaranda, 40.

Aftonbladet har tidigare berättat om kaoset vid storbygget av Facebook Metas tredje serverhall i Luleå, där ett sextiotal elektriker från Rumänien och Polen sedan i somras saknat sista månadslönen och semesterersättningen. Gästarbetarna var anställda av Scan Facility Service, en danskt bemanningsföretag som hamnat i ekonomiska svårigheter.

Scan Facility Service var kontrakterat av företaget Mercury, som i sin tur kontrakterats av Facebooks huvudentreprenör – det irländska byggbolaget Sisk.

Facebooks serverhall i Luleå

För att skydda arbetare från oseriösa aktörer gäller särskilda regler, som säger att huvudentreprenören bär ansvar för att lönen betalas ut. Men trots att tiden gick såg arbetarna inte skymten av några pengar.

– De ville bara ha bort oss från Luleå. Och när vi inte längre var i Sverige struntade de i oss helt och hållet, sa en anställd till Aftonbladet i november.

Lovade en lösning

Emanuel Smaranda, 40, saknar fortfarande stora delar av lönen.

Facebook Meta är ett av världens mest lönsamma företag och gjorde 2021 hundratals miljarder kronor i vinst. Efter Aftonbladets artikel uppgav nätjätten att man nu skulle agera för att de anställda skulle få ut sina pengar:

”Vi har lyft det med vår huvudentreprenör Sisk, som ansvarar för bygget och allt rörande dess slutförande. (...) Vi kommer att fortsätta att noggrant följa ärendet”.

Facebook Metas vd Mark Zuckerberg.

Kort före jul betalades runt två tredjedelar av pengarna ut, genom Mercury. Men flera gästarbetare som Aftonbladet har varit i kontakt med uppger att mellan 10 000 och 20 000 kronor fortfarande saknas.

”Alla saknar pengar”

Den rumänske elektrikern Emanuel Smaranda, 40, berättar att han aldrig tvekade att ta jobbet i Luleå eftersom det kändes tryggt att beställaren var Facebook. Nu, sju månader efter avslutat arbete, uppger han sig fortfarande sakna drygt 14 000 kronor.

– Jag håller kontakt med 20 personer, alla är i samma situation. Alla saknar pengar, säger han.

Tillsammans med flera andra arbetare har han sökt representanter för underentreprenören Mercury. Företaget har valt att inte återkomma.

”Mina pengar”

Inte heller till Aftonbladet har Facebook Meta, entreprenören eller underentreprenören valt att återkomma.

– Vi arbetare är för små för dem. Det är alltid de som har pengarna som bestämmer reglerna och alla andra tvingas följa dem, säger Emanuel Smaranda.

Han berättar att han klarar sig hyggligt eftersom han nu fått ett nytt jobb, i en annan del av Europa.

– Det är lite frustrerande. Det är ändå mina pengar och mitt arbete, säger Emanuel Smaranda, som han en cancersjuk mamma hemma i Rumänien.

Följ ämnen i artikeln