Helt rätt att granska polisens roll i upploppen

Påskupploppen i Norrköping våren 2022.

I Frankrike flyger tegelstenar genom luften. En polisstation brinner och barn har barrikaderat skolor. Samtidigt släpper svenska ”Uppdrag granskning” ett reportage i fyra delar om Påskupploppen. Granskningen handlar om hur polisen agerade i samband med att Paludan brände Koraner. Blotta vinkeln – att utreda polisen! – har fått debattörer att rasa och Twitter-troll att tappa fattningen. Många av dem verkar inte ens ha sett programmen, men de står dem ändå upp i halsen. Kritiken lyder: Hur kan man anklaga dessa hjältar i uniform för att ha gjort fel? Varför granskar man inte invandrarungarna som är det största hotet mot Sverige?

Påskupploppen 2022 är de våldsammaste vi haft i Sverige sedan Göteborgskravallerna. På filmer från polisers kroppskameror kan man se hur våldsam situationen är. Vid flera tillfällen skjuter polisen varningsskott – ammunitionen tar slut. En polis skjuter rakt in i en folkmassa, en annan skriker desperat “Vi kommer skjuta era barn, fattar ni inte det?” i vad jag tolkar som ett rop på hjälp. Och två barn blir träffade. 

Hittills har 50 personer dömts för blåljussabotage, minst tio av dem är barn – och fler lär det bli. I domarna har deras ageranden noga utretts. Vad motdemonstranterna gjorde under de historiska dagarna påsken 2022 är kartlagt. Vad poliserna gjorde har däremot varit ganska okänt – fram till nu. Och när ”Uppdrag granskning” lyfter på locket väller kritiken från poliser upp. De ges möjlighet att kritisera sina chefer och de drar sig inte för att göra det. Det är viktigt för dem att gå till botten med organisationens egna misstag för att det här inte ska hända igen.

Att en demonstration av den här typen ska förvandlas till upplopp är ingen naturlag, även om många rasister gärna lyfter fram upploppsmakarnas hudfärg och religion som en enkel förklaring. Det finns en samstämmighet hos såväl poliskåren som experter: påskupploppen hade gått att förhindra. Hade man följt sina egna rutiner så är chansen stor att man hade kunnat hålla motdemonstranterna lugna. Allt poliskåren hade lärt sig efter Göteborgskravallerna frångicks och det, i kombination med arga demonstranter, ledde till att hundratals poliser skadades. 

Nej, det hade inte hänt om inte människor hade sulat stenar mot dem. Det fattar alla, vilket även ”Uppdrag granskning” utgår från när de väljer att behandla sina tittare som människor med hjärnor. Just det här är dock det som tycks provocera kritikerna extra mycket. Det är synd, för ser man alla fyra avsnitt så får man en bra bild av polisens arbetsmiljö, ilska och uppgivenhet. 

De som värnar poliskåren borde jubla över granskningen, men tydligen är det viktigare att (återigen) verka inom en rasistisk föreställning om ett våldsamt folk. Hyckleri är vad det är – och kanske finns det en anledning till att samma personer är ovanligt tysta när det nu brinner på gatorna i Frankrike. För hur ska de förklara att miljoner vita, kristna, franskfödda deltar i våldsamma kravaller mot höjd pensionsålder? Det blir givetvis svårt när man inte kan skylla på färg och Gud.

Följ ämnen i artikeln