SD-toppens betänklighet om att grundlagsskydda abort

Publicerad 2023-07-01

Regeringen ska grundlagsskydda rätten till abort.

Men inom Sverigedemokraterna finns det vissa betänkligheter med att öppna den dörren.

– Man bör reflektera över hur mycket vi ska trycka in i den svenska grundlagen, säger Linda Lindberg, ordförande för SD-kvinnor.

Sverigedemokraten Linda Lindberg är floristen som har gjort en raketkarriär i partiet. I dag står hon på Almedalscenen istället för Jimmie Åkesson, som har sommarledigt.

Hon fick frågan att vikariera för ett par veckor sedan, och tvekade inte.

– Jag är den lojala typen. Tycker någon att jag ska göra det så gör jag det, det är så man jobbar i ett lag.

Lindberg tar intervjuer på löpande band i ett blåsigt Almedalen. Hennes tal är det sista under politikerveckan och många har redan lämnat Visby. Utställare plockar ner sina tält och väskor rullas mot färjeterminalen. Hennes presstab tröstar sig med att nästa valår kommer partiet att få en av de inledande dagarna, eftersom ordningen roterar.

Skydda aborträtten

Förutom gruppledare för SD i riksdagen är Linda Lindberg ordförande för partiets kvinnoförbund. Uppgiften är bland annat att locka fler kvinnor till SD och driva frågor som är viktiga för väljargruppen.

– Vi pratar mycket om kvinnors trygghet och jämställdhet, något som andra partier säger att vi inte bryr oss om, vilket är helt felaktigt.

I våras meddelande regeringen och Sverigedemokraterna att rätten till abort ska grundlagsskyddas. ”Att skydda aborträtten i grundlag går hand i hand med till exempel skyddet av rättsstaten, av demokratin och av oberoende domstolar.” skrev partierna i en debattartikel. Regeringen arbetar med frågan – men flera riksdagsledamöter från Kristdemokraterna har redan meddelat att de tänker rösta nej om ett förslag når riksdagen.

Försiktig med att ändra i grundlagen

Riksdagsledamoten Hans Eklind (KD), motiverar det med att man ska vara försiktig med att ändra i grundlagen.

– Vad ska vi peta in nästa gång? Lasreglerna? Utsläppsproblematiken? sa han till Svenska Dagbladet.

Linda Lindberg har samma invändning.

– Vi har inga problem att det förs in i grundlagen, men frågan är hur mycket man ska föra in i grundlagen om man börjar med det stegen? Det är det vi som parti reflekterar över. Men det är viktigt att vi skyddar rätten till abort.

Ur den aspekten, är det ett problem att ta in det här i grundlagen?

– Nej, vi tycker inte det är ett problem, men man bör reflektera över det. 

Kvinnor har inte svårt att verka i SD

Vad är ditt besked idag?

– Nu gör vi en utredning, vi kommer stödja den, men man ska ha med sig någonstans, om man börjar sätta in saker i grundlagen, hur mycket ska man då grundlagsfästa.

Är ni eniga om det här i partiet?

– Egentligen är det här en icke-fråga för oss.

Sverigedemokraterna har återkommande kritiserats för att vara ett ojämställt parti. Vittnesmål har också kommit från kvinnor som anser att det mansdominerat och att det är svårt som kvinna att ta sig in i partiet.

Linda Lindberg delar dock inte den bilden.

– Jag tycker inte att det är så, säger hon.

Har SD tidigare haft problem med att kvinnor har svårt att ta sig fram i partiet?

– Jag delar inte den bilden. Jag, och många kvinnor med mig, har inte haft svårt att verka i partiet eller haft särskilda motgångar. Det är din kapacitet och ditt engagemang som det kokas ner till.

Ett steg tillbaka

Vad är det viktigaste för att skapa ett mer jämställt samhälle?

– Att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter att vistas fritt i samhället. Det sexuella våldet är fortfarande utbrett, där vill vi se ett starkt samhällsansvar som tar vid om man behöver lämna en destruktiv relation till exempel.

Är Sverige ett ojämställt land?

– Nej i grunden är vi inte det. Vi har varit ett av världens mest jämställda länder, riktigt så är det inte nu. Men det är för att vi har den befolkningstillväxten vi har just nu, där man har en annan ingång om kvinnans roll i samhället är. Den är för mig väldigt besvärande.

Har invandring gjort att jämställdheten minskat?

– Ja, det är ingen hemlighet att kvinnor inte får röra sig fritt i samhället, får inte klä sig som man vill, man kan inte välja sin partner. Det är ett steg tillbaka om man jämför med hur vi haft det förut.

Framtiden får utvisa

Efter Almedalstalet avslutar Linda Lindberg vikariatet för Jimmie Åkesson.

Är du beredd att ta över som partiledare när Jimmie Åkesson slutar?

– Det är inte min ambition. Men jag bistår gärna om han ber mig. 

Du sa att du är lojal. Om du får frågan att ta över, är du lika lojal då?

– Det är en fråga för partiet, det är inget jag avgör. Men finns det en önskan från partiet så får framtiden utvisa det. 

Svarar du ja om du får frågan?

– Om jag får frågan är det upp till partiets landsdagar att avgöra.