Färre skaffar hund efter pandemiåren

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-01-13

Labrador retriever är fortsatt den mest populära hundrasen i Sverige. Arkivbild.

Labrador retriever står stadigt på förstaplatsen när det gäller den populäraste hundrasen i Sverige. Men allt färre skaffar hund visar nya siffror från Jordbruksverket.

Antalet nya hundar som registrerades i Jordbruksverkets register i fjol var 67 700. Det var en minskning med 13,3 procent jämfört med rekordet under pandemiåret 2021 då 78 052 nya hundar registrerades.

Även jämfört med år 2022 registrerades det drygt 3 000 färre hundar under förra året.

Även hos Svenska kennelklubben, SKK, minskade antalet nyregistrerade valpar förra året, med 15 procent jämfört med 2022.

Enligt Jordbruksverket är det viktigt att ta reda på varifrån hunden kommer så att man inte köper en smuggelhund.

”Om du planerar att köpa hund – förbered dig ordentligt och låt affären ta tid. Kräv alltid att få träffa valpen tillsammans med sin mamma i hundens hem, gärna flera gånger. Var kritisk mot uppgifter om hundens bakgrund, för du vill inte stödja den illegala handeln”, säger Tjitte de Vries, tillförordnad enhetschef på Jordbruksverkets djurinförselenhet i ett pressmeddelande.

Luna är det vanligaste namnet på nyregistreringar år 2023. Molly är dock fortfarande det vanligaste namnet på registrerade hundar i Sverige.

Följ ämnen i artikeln