MP vill ha nytt klimatmål i EU: Barnfamiljer kommer få svårt att åka till Thailand

Publicerad 2023-11-17

ÖREBRO. Miljöpartiet vill att EU inför ett nytt mål om minskade utsläpp till 2040 med 95 procent.

Det innebär uppoffringar från samtliga delar av samhället. Men frågorna om hur det kan påverka svenska familjers möjlighet att semestra undviker partiet gärna.

– Vad vi försöker undvika är rubriken ”Ingen ska få flyga till Thailand”, säger MP-toppen Isabella Lövin.

Miljöpartiet ska sätta ett nytt EU-politiskt handlingsprogram på partiets kongress i Örebro i helgen.

Partiet laddar nu upp inför Europaparlamentsvalet i juni nästa år och man söker väljarnas mandat för att bland annat införa en EU-färdplan för utsläppsminskningar på minst 95 procent senast 2040.

Det kan innebära stora livsstilsförändringar för medborgarna i unionen och MP hävdar att omställningen ”måste ske rättvist”, som man skriver i handlingsprogrammet.

Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.

Barnfamilj kommer inte ha råd med resan

Så, hur ska det gå till?

Partiets toppkandidater, Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Isabella Lövin, vill bredda partiet så att man kommer med svar på fler politikområden.

Samtidigt tillstår trion att personliga uppoffringar kommer att krävas.

En aktuell fråga för många löntagare är möjligheten att åka på semester till varmare breddgrader.

Pär Holmgren vill att fler åker tåg i stället för att ta flyget.

– Det går att ta tåg men det är otroligt krångligt. Här måste vi ha politik som gör det lättare att åka tåg men vi måste också ha ett tryck från människor att de vill åka tåg och inte vill flyga för att det är billigt, säger han.

Isabella Lövin håller med.

– Politiken ska sträva efter att se till så att det är lätt att göra rätt. Så att det är billigare att åka tåg istället för att flyga.

– Det handlar inte bara om att varje individ ska göra uppoffringar, det handlar om ett politiskt system som gör det lätt för alla.

Om MP:s mål om 95 procents utsläppsminskningar införs i EU, blir det sannolikt svårt för svenskar att ta flyget till Thailand – ett populärt resmål för många svenskar.

Än så länge är det inte gångbart att åka tåg till Sydostasien om vintersemestern är en eller två veckor lång.

Pär Holmgren tillstår att målet som han vill införa kommer att hindra människor med medelinkomster från att semestra till Thailand som man gör i dag.

– Det är en jättesvår fråga att svara på. Det beror på teknikutveckling, det beror på världsekonomin och det beror också på hur långt klimatkatastrofen gått. Vi kanske lever i en helt annan värld om 15 år.

– Flyget måste ta ett stort ansvar, betala mer för de utsläpp de gör, men vi måste också förstå att oljan på sikt blir dyrare. Så troligen kommer en normal barnfamilj att ha det svårt att få råd med det.

Märta Stenevi och Per Bolund på partiets kongress i Örebro.

”Försöker undvika rubriken”

Frågan är känslig för MP. Partiet dras med en bild av att man vill hindra människor från att leva goda liv.

Isabella Lövin var miljöminister i en regering som var med och införde flygskatten, som blev hårt kritiserad, men som sågs som en stor seger för MP internt.

Nu kandiderar hon för en plats i EU-parlamentet och pratar inte gärna om folk kan tvingas resa mindre med flyg om det nya utsläppsmålet införs – vilket MP alltså vill.

– Jag och Miljöpartiet önskar ett mer drägligt arbetsliv där man kan få unna sig en längre semester och då kanske man kan resa på ett annat sätt eller man kanske inte ens längtar efter Thailand och kan göra en annan typ av semester än vad vi i dag föreställer oss, säger hon.

Det tidigare statsrådet lägger till:

– Det är ganska många år kvar till 2040. Vi kanske ser snabbtåg, hela Kina utvecklar snabbtågslinjer överallt. Vi har en AI-revolution och vi kanske kommer arbeta mindre.

– Vad vi försöker undvika är rubriken ”Ingen ska få flyga till Thailand”.

”Har man jätte, jättemycket pengar över, då kommer man fortsatt kunna göra det.”

Alice Bah Kuhnke håller med, men sätter sin tillit till att människor är beredda att ändra sina vanor.

– Jag tror att många barnfamiljer, människor, medborgare och väljare är fullt medvetna om att vi är i en klimatkris och är beredda att göra förändringar för att rädda den här planeten, säger toppkandidaten.

Vem kommer kunna flyga till Thailand 2040 om ert mål införs?

– Det är väl självklart att det kommer att finnas människor med jättemycket pengar och ha råd att göra det om man vill.

Men en vanlig familj?

– Med all sannolikhet kommer priserna att öka kraftigt, så jag vet inte hur många vanliga barnfamiljer med vanliga löner som kommer ha råd att göra det. Jag vet inte heller hur många barnfamiljer som vill göra det.

– Men har man jätte, jättemycket pengar över, då kommer man fortsatt kunna göra det. Man kan köpa allt för pengar.

Är det en rättvis omställning?

– Nej och jag vet att flyget sitter i möten kring hur de ska göra sin hemläxa och hur mycket mer de ska göra sin hemläxa och hur mycket mer de ska investera i andra typer av bränslen. Det är svårt att sia om framtiden men förhoppningsvis vågar de satsa och göra sin hemläxa för att möta den klimatkris vi är i.