Ny mätning: MP riskerar bråka bort sin största styrka

Lilla Miljöpartiet håller på att bråka bort den största styrka partiet har.

Att ha bäst politik i klimat- och politikfrågan.

Samtidigt ligger de två språkrören i bottenligan när det kommer till partiledarförtroende.

Det visar Aftonbladet/Demoskops nya mätning.

Det är ovanligt att ett så litet parti som Miljöpartiet har det som kallas sakägarskap i en politisk fråga.

Vänsterpartiet äger ingen sådan fråga, inte KD, eller L, eller Centern heller för den delen.

I stället domineras väljarnas förtroende i politiska frågor av de tre stora partierna – Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Både S och SD har gått om M

I Aftonbladet/Demoskops novembermätning anses Socialdemokraterna ha bäst politik när det kommer till:

Ekonomin

Jobben

Vården

Skolan

Väljarna anser också att S har bäst politik när det kommer till elförsörjning, äldreomsorg och jämställdhet.

Sverigedemokraterna toppar listan när det kommer till:

Migration

Lag och ordning

Integration

Moderaterna anses ha näst bäst politik när det kommer till företagande och äger fortfarande frågan gällande försvarspolitik. Historiskt har Moderaterna toppat listan även när det kommer till landets ekonomi och lag och ordning. SD gick om Moderaterna i Lag och ordning under hösten 2019, i samma veva som Ulf Kristersson tog sitt första officiella möte med Jimmie Åkesson.

Och sedan valet för ett drygt år sedan har Socialdemokraterna alltså gått om M när det kommer till ekonomin.

Magdalena Andersson.

Håller på att sjabbla bort sig

När Centern var ett tydligt borgerligt parti och högerns gröna alternativ utmanade de Miljöpartiet i frågan om sakägarskap i miljö- och klimatfrågan. Efter valet 2018 och Centerns samarbete med Socialdemokraterna tappade väljarna engagemanget för Centern som ett grönt parti.

Men nu ser det alltså ut som om Miljöpartiet håller på att bråka bort sin stora fördel. Sedan den förra mätningen i oktober har förtroendet för MP i miljö- och klimatfrågan minskat med fyra procentenheter, samtidigt som det skett mycket små förändringar för de andra partierna. MP har haft ett bekvämt försprång men S närmar sig.

Märta Stenevi ihop med Daniel Helldén, som kandiderar till att bli nytt språkrör i MP.

Maktstrid i MP

Under den senaste månaden har det varit öppna, uppslitande bråk inom Miljöpartiet. Den sortens bråk som nästan alltid uppstår när det är partiledarstrid, men som Miljöpartiet brukar tro sig stå över. Inte den här gången. Det har bråkats om ledarskapsstil, språkrörskandidater och vem som kan stå bredvid vem på en presskonferens. Men framförallt har det bråkats om vilken fokus Miljöpartiet ska ha.

Frågan har handlat om Miljöpartiet ska bredda sig eller fokusera tydligare på miljö- och klimat. En diskussion som är lika gammal som partiet självt, men som blivit mer infekterad än på länge på grund av språkrörsvalet.

Egentligen har partiet redan bestämt sig. Efter varje val kommer MP fram till att de förlorat på att inte fokusera mer på sin styrka – miljö- och klimatfrågan. Det samma gäller för väljarna. De tycker inte att Miljöpartiet har särskilt mycket mer att komma med än i just klimatfrågan. Men skam den som ger sig och med tanke på Miljöpartiets dåliga opinionssiffror är det inte annat än friskt vågat att gärna prata annan politik.

Kanske är det nu det vänder

Det går också dåligt för oppositionen när det kommer till parti­ledar­förtroende. Magdalena Andersson (S) fortsätter att toppa förtroende­listan stort, men språkrören, Nooshi Dadgostar och Muharrem Demirok tappar alla i förtroendemätningen.

Då går det bättre för regeringen och deras sam­arbets­parti Sverige­demokraterna. Efter en uppförsbacke som varat i över ett år börjar det plana ut. Regeringspartiernas företrädare är inte i närheten lika populära som de var före valet förra året, men ökar alla tre i förtroende sen den förra mätningen.

Om undersökningen – förtroende för partierna i sakpolitiska frågor
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 319 intervjuer under perioden 31 oktober–8 november 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.