Zara förnekar klockade toa-besök – anställda: Gick som boskap

Publicerad 2024-04-15

Zara uppger i ett mejl till personalen att de aldrig tillåtit chefer att klocka anställdas toabesök.

Men sex av 39 intervjuade anställda och ex-anställda uppger att de antingen klockats eller kontrollerats i samband med toalettbesök.

– Chefen sa ”nu går vi på toa”. Sen gick vi i samlad trupp, som boskap. Tog det för lång tid knackade de på dörren, berättar en ex-anställd.

Efter Aftonbladet/200 sekunders avslöjande program om Zara i tisdags i förra veckan – där klädföretaget bara gav ett allmänt hållet svar i ett mejl till Aftonbladet – skickade Nordenchefen Eirik Steen ut ett mejl till samtliga Zara-anställda.

Där heter det bland annat att ”den information 200 sekunder gav oss när de kontaktade oss om reportaget var dessvärre vag”, och därför kunde inte företaget ”ge ett konkret svar”.

Efter granskningen av Zara har mängder av vittnesmål om arbetsmiljön kommit in till Aftonbladet.

I mejlet till de anställda – som alltså fortfarande inte skickats till Aftonbladet – heter det bland annat:

”Zara har aldrig tillåtit och tillåter inte att chefer tar tid på anställda när de använder toaletterna.”

Gick på toa tillsammans

Men sex av de 39 anställda och tidigare anställda i 200 sekunders granskning uppger att de antingen klockats på toa, kallats via högtalare när toabesöket tog för lång tid, hört chefen komma springande utanför toaletten och att chefen ropat ”varför är du en minut sen?”, bara fått gå på toa på lunchen eller att ”man var tvungen att skynda sig”.

Aftonbladet 200 sekunder har efter publiceringen av programmet fått in ännu fler vittnesmål. Ett av dem kommer från en kvinna som jobbat på Zaras lager på Hamngatan i Stockholm:

– Chefen samlade ihop oss, tio personer, och sa bara ”nu går vi på toa”. Vi gick i samlad trupp till en toalett på ett annat våningsplan. Där klockades man om man tog för lång tid på sig. Tog det för lång tid knackade de och sa ”nu måste vi tillbaka”. De som hade mens fick lite längre tid. Man kände sig som ett djur, det var förnedrande. Vi var som boskap, säger kvinnan, som jobbade på Zara i 1,5 år via ett bemanningsföretag.

I mejlet till de anställda heter det också att ”Zara har aldrig levererat en uppsägning eller ett avsked via e-post”.

Det stämmer inte heller, enligt två vittnesmål. Una Subotic, som Aftonbladet skrev om i torsdags, fick sin uppsägning via mejl i mars 2024. Där heter det bland annat att ”här är din uppsägning som gäller från i dag, som är din sista dag som anställd på företaget”. Det heter också att hon ska ”vänligen returnera dokumentet till mig med en signatur som bekräftar att du har fått uppsägningen”.

Una Subotic blev uppsagd via mejl.

”Jag arbetar i helvetet”

På flera punkter motsägs uppgifterna i Zaras mejl av de anställdas och ex-anställdas berättelser i 200 sekunders granskning – det handlar bland annat om Zaras påståenden om att felrapportering av anställdas arbetstider inte tillåts, att markeringar i golvet bara användes under covidpandemin för att hålla ”säkert avstånd till andra anställda” och att lönefrågor ”alltid behandlats med hög prioritet”.

Nu säger flera anställda till Aftonbladet att de absolut inte vågar använda den visselblåsartjänst som Zara hänvisar till i mejlet, om de vill göra en anonym anmälan om missförhållanden i företaget:

– Ingen vågar kontakta dem, säger en anställd.

– Jag tror inte många känner sig bekväma med att faktiskt säga hur de känner. Det är en sådan miljö, säger en annan.

Sedan 200 sekunder publicerade granskningen av Zara i förra veckan har många ytterligare vittnesmål om arbetsmiljön på företaget skickats in till Aftonbladet:

– Jag arbetar i helvetet. Det här moderna slaveriet måste få ett slut, skriver en anställd.

Zaras mejl till de anställda:

Inledningen av Zaras mejl till de anställda.

Una Subotic blev uppsagd via mejl:

Uppsägningen av Una Subotic skedde via ett mejl, som skickades den 21 mars 2024.

Följ ämnen i artikeln