”Man måste tala med varandra i en regering”

Uppdaterad 2017-07-26 | Publicerad 2017-07-24

De övriga partiledarnas dom efter Stefan Löfvens presskonferens om it-skandalen är hård.

– Man måste tala med varandra i en regering, säger Jan Björklund, (L).

– Löfven är ytterst ansvarig och kan inte skylla ifrån sig, säger Annie Lööf (C).

Inget av partierna som Aftonbladet talat med utesluter misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd.

Jan Björklund tycker att det är märkliga besked från Stefan Löfven under måndagens pressträff:

– Flera ministrar har alltså känt till saken men inte pratat med varandra i en sak som rör så många olika områden och ytterst rikets säkerhet.

Är det din erfarenhet från regeringsarbete att man diskuterar olika frågor med andra ministrar?

– Små ärenden hanterar man naturligtvis på egen hand men självklart skulle alla i regeringen ha känt till en så omfattande fråga. Det är ytterst förvånande att så många kan ha varit ovetande.

– Man måste tala med varandra i en regering.

Kommer Liberalerna att väcka misstroende mot något statsråd?

– Det är inte uteslutet, det är något vi får ta ställning till efter utfrågningarna under morgondagen. Bilden efter dagens pressträff är att regeringen har ett stort ansvar och vi kan komma att ifrågasätta ett eller flera statsråd.

”Kan inte skylla ifrån sig”

Annie Lööf (C) säger att det framför allt handlar om ett informationshaveri.

– Att oppositionen inte informeras om frågor som rör rikets säkerhet är helt oacceptabelt. Nu kräver vi alla kort på borden av regeringen.

Dagens pressträff gav inte svar på alla frågor utan väckte tvärtom ännu fler. I sociala medier skriver C-ledaren att hennes parti inte utesluter misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd.

”I en stund när han borde visa ledarskap skyller han på andra”, skriver hon om statsminister Löfven.

– Det här är ett haveri inte bara i Transportstyrelsen utan i regeringen, säger Annie Lööf.

– Ytterst är det Stefan Löfven som är ansvarig för regeringsarbetet. Han kan inte skylla i från sig.

”Regeringen har en chef”

Anna Kinberg Batra (M) vill ha svar på varför det tog ett år för statsministern att få den information som andra ministrar fått.
– Stefan Löfven väcker nästan fler frågor än vad han besvarar. Det som jag tycker är direkt provocerande är att det var helt tomt på politiskt ansvarstagande, säger hon till TT.
– Det ser ut som han söker möjligheter att skylla ifrån sig på andra och på myndigheter. Regeringen har en chef och det är statsministern, om då ansvarig minister upptäcker en stor säkerhetsrisk, varför ska man då inte informera statsministern?
Inte heller Anna Kinberg Batra utesluter en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar trots informationen på pressträffen.

Jonas Sjöstedt (V) är lika kritisk:

– Det mest anmärkningsvärda är att den ansvariga ministern varit ovetande, det inger ingen trovärdighet.

– Vi kommer att ha ett möte med alla partiledare i morgon och efter det mötet kommer vi att besluta om vi ska väcka misstroende, den frågan har inte på något sätt försvunnit.

Är det i så fall mot Anna Johansson eller till och med mot statsministern?

– Det fattar vi beslut om efter mötet.

Kan kräva Löfvens avgång

Jonas Sjöstedt ser en positiv effekt av skandalen:

– Nu måste det få ett slut med den här typen av privatiseringar. Jag har ingen vetskap om att liknande skandaler kan finnas inom andra myndigheter men det måste redas ut.

Enligt SD:s talesperson i frågan, Paula Bieler, måste Stefan Löfven sparka tre av sina ministrar för att undgå en egen misstroendeförklaring.

– Det är uppenbart att Löfven helt saknar insikt om vidden av haveriet. Vår åsikt är att han måste göra sig av med den ansvariga minsistern Anna Johansson och Hultqvist och Ygeman som haft informationen men inte fört den vidare. Gör han inte det måste vi kräva hans avgång, säger Paula Bieler.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att hon fick beskåda ett dubbelhaveri på statsministerns presskonferens.
– Han har en uppseendeväckande syn på ledarskap. Han ger grönt ljus till sina statsråd att de inte informerade honom, trots att de hade kännedom om att det fanns risk för rikets säkerhet. Han anser att det är okej, säger Busch Thor till TT.
Hon säger att det är oacceptabelt och håller fast i frågan om misstroendeförklaring.