”Rädslan gjorde oss starkare som familj”

Sexbarnsfamiljen hemma – hölls fångna på corona-ö i semesterparadiset

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sexbarnsfamiljen isolerades och hölls fången på en corona-ö.
Men efter skräckdygnen på Maldiverna står familjen närmare varandra än någonsin.
– Det här har gjort oss otroligt starka och tacksamma, säger pappa Joel.

Tre veckor har gått sedan familjen Holmqvist fick hjälp av komma hem till Sverige igen. Det går inte att ta miste på deras lättnad och glädje när vi pratas vid på telefon.

Ingen i sexbarnsfamiljen anade ju vad som väntade när de klev ombord på flyget till Indonesien den 12 januari i år.

Joel och Lisa Holmqvist skulle genomföra etapp två på sitt livs äventyr – en resa jorden runt med sina sex barn. Redan för ett år sedan hoppade de av ekorrhjulet och sålde allt de ägde i Stockholm. Första delen av resan var en fantastisk upplevelse.

Men den här gången slutade den i ett helvete i ö-paradiset Maldiverna när coronaviruset började svepa över världen.

– Vi hade hela tiden koll på läget. När vi reste i januari fanns det inte lika mycket information och inga reserestriktioner. Man kunde inte ana hur stor coronakrisen skulle bli. Vi kände oss trygga med att resa, säger Joel.

Men läget ändrades snabbt. Joel och Lisa funderade på att avbryta resan och åka hem, men beslöt att fortsätta då resmålen som var kvar kändes säkrare än Sverige.

Det sista stoppet på resan var Maldiverna, därifrån skulle familjen flyga hem den 16 mars.

Familjen Holmqvist fångades på bild på Schiphol flygplats i Amaterdam innan de ska borda planet hem till Sverige. De hade sovit en natt på flygplatshotellet.
Foto: Getty
Familjen Holmqvist fångades på bild på Schiphol flygplats i Amaterdam innan de ska borda planet hem till Sverige. De hade sovit en natt på flygplatshotellet.

Blev svårt sjuk

Men den sista kvällen fick de minsta barnen, Beata och Colette, en förhöjd temperatur. För att inte andra passagerare på planet skulle bli oroliga och för att inte riskera att bli stoppade på flygplatsen tog föräldrarna med dem till en läkare för att få papper på att barnen var friska.

Läkaren konstaterade att det var en vinterförkylning som är vanlig på Maldiverna vid den här tiden.

Men snabbt började ett rykte om att sexbarnsfamiljen hade corona spridas via öbornas egen Facebookgrupp. Familjen blev satta i karantän i sin bungalow med en polis som vakt.

Kvällen efter drabbades Lisa plötsligt av hjärnhinneinflammation. På ett mindre sjukhus fick hon hjälp – till en början.

– De blev rädda att vi bar på coronaviruset och sa till oss att packa våra väskor mitt i natten. Klockan tre på natten skulle vi vara ombord på en båt. De sa att vi skulle till ett annat sjukhus, säger Joel.

Joel motsatte sig till en början beslutet. Han hade fått kontakt med SOS International som meddelat att de hade ett flyg redo nästa morgon till Maldivernas huvudö Male. Men Joel och Lisa tvingades att ta båten.

Lisa släpade sig upp ur sjuksängen, men höll på att svimma flera gånger, berättar Joel.

Båtresan blev en mardröm.

– De som körde tittade på oss som om vi hade pesten. Det stormade och jag skrek hela vägen av smärta när båten hoppade. Jag trodde att jag skulle dö, säger Lisa.

Foto: Joel Holmqvist
En ambulansbåt tog familjen till en ö där sjuka patienter är isolerade. Lisa skrek av smärta under hela resan. Hon hade drabbats av hjärnhinneinflammation.
Foto: Joel Holmqvist
Familjen övertalades att kliva ombord på en båt som tog familjen till en ”corona-ö” där utlänningar sjuka i covid-19 tvingades till isolering. Ingen i familjen Holmqvist hade corona, men de förhindrades att lämna ön. Barnen led svårt av värmen, myggen och vätskebrist. Situationen var desperat.

Upptäckte att de blivit lurade

När båten la till vid Farukolhufushi, en del av huvudön på Maldiverna, insåg Joel och Lisa att de blivit lurade.

Sjukhuset var en spartanskt inredd ”sjukstuga”, där 13 utlänningar med covid-19 isolerats. Det saknades riktiga väggar och luftkonditionering. Insekter och myggor plågade barnen. Värst var värmen som kröp upp över 40 grader på dagarna utan chans till någon svalka.

Lisa fick ligga isolerad på en brits i ett eget ”rum”.

– Jag hörde mina barn gråta, men fick inte träffa dem. Att höra sina barn skrika att de vill dö är fruktansvärt.

Vårdpersonalen som skötte om Lisa tog även hand om de som var sjuka i covid-19.

–Jag var skräckslagen. Jag trodde Lisa skulle dö om hon fick corona, hon var så svag, säger Joel.

Lisa beskriver hur de behandlades som djur, och att flera av männen var ytterst otrevliga.

– De sa att de skulle låsa in mig för alltid och att vi aldrig skulle få komma hem igen. När jag grät stod personalen bara och tittade på mig bakom ett plastskynke.

Hela familjen testades för corona och alla prov var negativa. Men de fick ändå inte lämna ön.

Joel lyckades få kontakt med SOS International igen, och med svenska konsulatet på Maldiverna. De lovade att hjälpa familjen så mycket de kunde trots det ansträngda världsläget.

Foto: Joel Holmqvist
Barnen var utmattade och svaga på corona-ön. Rummet hade ingen luftkonditionering och på dagarna blev det runt 40 grader varmt.
Foto: Joel Holmqvist
All personal på ön var klädda i skyddskläder. Men de vårdade både patienterna med covid-19 och familjen Holmqvist som testade negativt på coronatestet.

Var orkeslösa och svaga

Situationen blev alltmer akut. Barnen led i hettan. De hade svårt att få i sig vätska och mat och var orkeslösa och svaga.

Joel och Lisa som har ett stort resekonto på Instagram gjorde två inlägg där de berättade om sin desperata situation: ”Detta är vårt helvete på jorden, just nu, och vi behandlas som äckliga råttor”, skrev Lisa.

Det var inte alla som gillade deras kritiska inlägg.

– Vi visade upp en bild av Maldiverna som man vanligtvis inte ser och vi förstod att myndigheterna inte tyckte om det, kommunikationen med dem avslutades abrupt, säger Joel.

Paret kände sig tvingade att ta bort inläggen och skrev istället i panik ett positivt inlägg om Maldiverna. Situationen var ohållbar, Joel hade inte sovit på över 48 timmar eftersom han kämpade för att hitta lösningar och ha koll på barnen.

Joel och Lisa tror att det positiva inlägget, samt att en privatperson med stort inflytande på Maldiverna utövade påtryckningar på myndigheterna, ledde till en förändring. Familjen fick plötsligt lämna sin coronaisolering.

Alla fördes till Hulhumale sjukhus där Lisa fick vård. Men där fick de höra rykten om att ö-nationen skulle stänga helt och inga flyg skulle få lämna landet.

Efter två dygn på sjukhuset meddelade SOS International att de kunde ha ett flyg redo för familjen nästa dag klockan 11, men det började bli ont om tid.

Joel och Lisa bestämde en strategi.

– Lisa bluffade sig frisk. Hon sa till läkarna att hon vägrade sjukvård och att hon var frisk, säger Joel.

Tipset fick de av en snäll sjuksköterska som ville hjälpa familjen.

Foto: Joel Holmqvist
Barnen försöker hålla humöret uppe och tittar på sin Ipad. Familjen Holmqvist överrumplades av coronaviruset när de befann sig på Maldiverna. Nu sitter de isolerade på en ö tillsammans med 13 patienter som har covid-19.

”Kände ingen glädje”

Via kontakter lyckades de under natten få nödvändiga dokument – om att de var friska och hade regeringens tillåtelse att lämna landet – levererade till sjukhuset.

– In i det sista förberedde jag familjen på att vi antagligen måste tvingas stanna ett par veckor till. Men när papprena kom kände jag att vi kanske hade en chans, säger Joel.

– Att landa i Holland var som att komma hem. Jag tyckte till och med att personen som tog emot oss såg ut som min pappa, säger Lisa med ett skratt.

Det var med dubbla känslor de äntligen landade i Sverige, berättar paret.

– Jag kände ingen glädje när jag kom hem. Jag var så ledsen över att människor kan vara så hemska mot andra, särskilt mot barn. Jag var i chock tror jag, säger Lisa.

Hon tänker ofta på familjer som går igenom krissituationer varje dag och som flyr för sina liv.

– Jag känner mig bortskämd när jag tänker på att vi lyckades ta oss hem. Andra har det inte lika bra. Det måste man komma ihåg, säger Lisa.

Paret vet att flera är kritiska mot att de tagit med sig sina sex barn på en jorden runt-resa. Men, säger Joel, den sammanhållning och den kärlek som finns i familjen har blivit enormt mycket starkare just tack vare resorna:

– Olyckor kan hända var som helst och när som helst. Man kan inte skydda sig mot allt. Så länge vi är tillsammans allihop har vi det bra.

Ingen av dem ångrar resan och de skulle absolut våga åka igen – om än inte till Maldiverna.

– Vi har haft en helt fantastisk resa och skulle inte vilja ha de här sammanlagt nio månaderna ogjorda. Den sista händelsen är ju bara en pytteliten del av resan.

Foto: Privat
Hela familjen Holmqvist samlad för att snorkla i havet innan coronaviruset lamslog världen.

”Haft en traumatisk upplevelse”

Nu bor familjen i ett hus i en mindre stad. De har blivit husägare för första gången och njuter av skogen och naturen runtomkring. Vardagen är tillbaka, men inte alls lika stressig som när de bodde i Stockholm. Barnen har börjat skolan, de har kommit in snabbt i sina klasser och trivs. Joel och Lisa pratar mycket med barnen om vad som hänt.

– De har haft en väldigt traumatisk upplevelse. Men samtidigt bär de även med sig de vackra upplevelserna. Penny sa häromkvällen ”Pappa jag saknar Maldiverna, kan vi inte åka tillbaka till Maldiverna snart?”, säger Joel.

Foto: Joel Holmqvist
Barnen i väntan på ett flyg hem. De bar munskydd som de flesta andra passagerarna.

I höst får familjen ännu en ny medlem. Lisa är gravid med sitt sjunde barn och alla väntar med spänning på vad det är för en liten person.

– Bebisen kommer den 4 oktober. Det är vår första höstbebis, säger Lisa.

Det blir tyst i luren för första gången på över en timme .

– Jag känner mig stolt. Vi lyckades med det omöjliga och tog oss hem. Inga ord kan beskriva det vi känner för alla som försökte hjälpa oss, det finns fantastiska människor i världen, säger Joel.

– Jag är så enormt tacksam.

 

Foto: Joel Holmqvist
Skräckupplevelsen på corona-ön är bara en ytterst liten del av den långa resa familjen Holmqvist genomfört. De har fantastiska minnen från resan.
Foto: Joel Holmqvist
Alla barnen samlade: Minou, Sam, Perla, Penny, Beata och Colette under ett besök i Japan förra året.

Familjen Holmqvist

Pappa Joel och mamma Lisa har rest jorden runt med barnen i två omgångar. Den här etappen startade i Sverige i slutet av januari och tog familjen till Malaysia, Thailand, Okinawa och vidare till Maldiverna.

  • Minou, 13

  • Sam, 9

  • Perla, 8

  • Penny, 6

  • Beata, 5

  • Colette, 3

Du kan följa sexbarnsfamiljen – snart sjubarnsfamiljen – på deras instagramkonto Justdoitfamily.


PODD Corona stänger gränsen - familjer tvingas isär

På ena sidan Haparanda och Sverige, på andra sidan Torneå och Finland. Tvillingstäderna sitter ihop trots att landsgränsen går mitt i städerna. Men i coronatider har Sverige och Finland olika förhållningssätt och nu sitter dubbla kravallstaket uppe för att hålla isär invånarna i städerna. Hur funkar det i en stad som delas av en riksgräns och vad betyder det för invånarna?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: