2 700 ton högexplosivt ämne i Beiruts hamn

Över 100 döda och tusentals skadade efter explosionen

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett högexplosivt ämne kan ha orsakat den enorma explosionen i Beirut.

Över 2 700 ton ammoniumnitrat ska ha förvarats i en lokal i hamnen sedan sex år tillbaka.

Nu varnas allmänheten för att giftig gas kan ha spridits.

– De ansvariga kommer att få betala för det här, säger Libanons premiärminister Hassan Diab.

Minst 100 personer har dött, enligt Röda Korset i Libanon, och nära 4 000 skadats efter explosionen som skakade Beirut på tisdagskvällen.

Först uppgavs att det var en brand som utlöst en explosion i ett fyverkerilager, men detta dementerades senare.

Lokala myndigheter har nu bekräftat att det var ett högexplosivt ämne som börjat brinna – ammoniumnitrat.

Över 2 700 ton ammoniumnitrat ska ha förvarats i en lokal i Beiruts hamn sedan sex år tillbaka.
Foto: HASSAN AMMAR / AP
Över 2 700 ton ammoniumnitrat ska ha förvarats i en lokal i Beiruts hamn sedan sex år tillbaka.

– Vi kommer att avslöja sanningen kring det här farliga lagret som har funnits där sedan 2014, säger Libanons premiärminister Hassan Diab.

”Helt oacceptabelt”

Över 2 700 ton ska ha förvarats i lokalen sedan sex år tillbaka och materialet var på väg att transporteras till Afrika, rapporterar Al Jazeera.

– Det är helt enkelt oacceptabelt att 2 700 ton ammoniumnitrat har förvarats i detta lager. Utan säkerhetsåtgärder är det helt oacceptabelt, skriver Libanons president Michel Aoun på Twitter ett par timmar efter explosionen.

Enligt Aoun ska de skyldiga få ”hårdast möjliga straff”. Libanons säkerhetsråd klassar hela Beirut som en ”katastrofzon”. Presidenten anser att ett två veckor långt undantagstillstånd bör utlysas i hela landet.

Gifter kan spridas i luften

Effekterna av det kemiska ämnet och hur det påverkat luften är ännu inte känt. Samtidigt varnas allmänheten för att giftiga gaser efter att det högexplosiva ämnet kan ha spridits i luften.

Hela Beirut klassas nu som en ”katastrofzon”

Den amerikanska ambassaden i Beirut har gått ut med en varning och uppmanar alla som kan att stanna inomhus, trots att många byggnader nu saknar fönster, och bära ansiktsmasker på grund av larmet om den farliga gasen.

Ska peka ut skyldiga inom fem dagar

Under tisdagskvällen hölls ett krismöte i presidentpalatset. Därefter meddelades att man kommer att tillsätta en kommitté som ska utreda explosionen och har fått i uppdrag att identifiera de skyldiga för explosionen inom fem dagar. Familjer som drabbats av dödsfall kommer att få ekonomisk kompensation, samt att importindustrin tillfälligt kommer att flyttas till Tripolis hamn i norra Libanon.

Under kvällen höjdes kritiska röster om vem, hur och varför ett ämne med sådan explosionsrisk har kunnat förvarats i centrala Beirut i flera år. Lokala myndigheter vädjar till alla att avstå från spekulationer, för att inte störa den kommande utredningen.

– Det här kommer inte att gå obemärkt förbi. De som är ansvariga kommer att få betala priset för det som hänt i dag, sa premiärminister Hassan Diab i sitt uttalande.

Trump: En attack

USA:s president Donald Trump uttalade sig på tisdagskvällen och sa då att explosionen i Beirut troligtvis är en attack och ingen olycka.

– Jag har träffat flera av våra duktiga generaler, som vet mer om detta än jag, och de säger till mig att de tror att det var en attack och att det var en bomb av något slag, säger han under en presskonferens i Vita huset.

Publicerad:

LÄS VIDARE