Kärlekssagan: Från otrohet och höga gräl till Downing Street

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON.

Valnatten blev en succé för Boris Johnson, 55, och flickvännen Carrie Symonds, 31.

Men Downing Streets nya superpar har ett tufft första år bakom sig.

Här är premiärministerns kärlekshistoria om otrohet, högljudda gräl – och en fru som han fortfarande är gift med.

Boris Johnson och hans flickvän Carrie Symonds höll om varandra och vinkade glatt till fotograferna när de på morgontimmarna fredagen den 13 december återvände till nummer 10 på Downing Street. Premiärministerbostaden kan komma att bli deras hem de kommande fem åren och brittisk media började genast spekulera om huruvida det kanske var dags för paret att stadga sig även i sin relation.

Symonds, 31, som tidigare jobbat som pressansvarig för Torypartiet, är den första ogifta partnern till en sittande premiärminister att flytta in i nummer 10 – och den yngsta. Men nu när kampanjandet är över och Boris Johnson, 55, vunnit den största valsegern på över 30 år finns det stora möjligheter för henne att synas mer i rampljuset. Speciellt om hon skulle gifta sig med premiärministern, vilket brittisk press tror kan ske inom en snar framtid.

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Boris Johnson och Carrie Symonds.

Johnson är forfarande gift

Symonds har hållit en låg profil under höstens kampanjande men gjorde ett sällsynt publikt framträdande under valnatten – tillsammans med parets hund Dilyn. I segerns stund såg de ut som ett framtida superpar; premiärministern som tagit rodret, vunnit tillbaka förtroendet för Torypartiet och planerar att leda sitt land ut ur EU i nästa månad, och den unga, respekterade PR-experten Symonds, med ett speciellt intresse för miljöfrågor. Parets förhållande blev officiellt i våras och de har köpt ett hus i Camberwell i södra London tillsammans.

Men Johnsons kärleksliv är mer komplicerat än så och innan han och Storbritanniens förstadam kan börja fundera på giftermål måste premiärministern färdigställa skilsmässan från sin fru Marina Wheeler, 55.

Parets förhållande blev officiellt i våras och de har köpt ett hus i södra London tillsammans, men faktum är att Boris Johnson fortfarande är gift.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Parets förhållande blev officiellt i våras och de har köpt ett hus i södra London tillsammans, men faktum är att Boris Johnson fortfarande är gift.

Boris Johnson gifte sig med sin första fru, Allegra Mostyn-Owen, 1987 efter att de träffats på Oxfords universitet. Äktenskapet tog slut efter att han haft en affär med juristen och författaren Marina Wheeler.

Paret gifte sig 1993 men så fick Marina Wheeler reda på att maken, då redaktör på tidningen The Spectator, hade haft en fyraårig affär med krönikören Petronella Wyatt. Wyatt har senare berättat om att hon blev gravid med Johnson och gjorde abort. Johnson beskrev rapporteringen om deras affär som ”en uppochnervänd pyramid av trams”.

Fick avgå efter otrohetsaffär

2004 tvingade Torypartiledaren Michael Howard Boris Johnson avgå från posten som Torypartiets vice ordförande för att han inte berättat hela sanningen om förhållandet med Wyatt. Enligt Howards anställda hade han nämnt ”personlig moral” som en av de främsta anledningarna. Marina Wheeler kastade ut Johnson ur hemmet i Highgate i norra London men tog senare tillbaka honom.

1 av 2
Boris Johnson är fortfarande gift med Marina Wheeler, 55.

Snart kom det fram att Petronella Wyatt inte varit Johnsons enda affär. Han hade även haft en romans med journalisten Anna Fazackerley, som han haft sex med när han varit skuggutbildningsminister 2005. Johnson skulle bland annat vid ett tillfälle ha flugit direkt från Kina till Paris istället för hem till London, för att kunna träffa Fazackerley där.

Trots det skakiga kärlekslivet gick Johnsons politiska karriär stadigt uppåt och han kunde 2008 bli vald till borgmästare i London.

Blev pappa efter affär – slängdes ut

Året därpå blev han pappa till ett kärleksbarn med konstrådgivaren Helen Macintyre och Marina Wheeler slängde ut honom en andra gång – bara för att senare ta tillbaka honom igen. Affären blev välkänd när Macintyre förlorade ett treårigt rättsmål i vilket hon försökt få pressen att sluta skriva om Johnson som dottern Stephanies pappa.

Tidningen Daily Mails advokater hävdade att informationen var allmänintresse eftersom det ”var en fråga om hänsynslöshet och om huruvida han i den mån skulle vara lämplig som politiker”. Fyra år senare påstods även Macintyres andra dotter vara ett resultat av affären med Boris Johnson.

En ex-flickvän beskrev i en intervju med The Sun i fjol Johnson som ”ihärdig”.

– Han framställde sig själv som så hjärtlig och underhållande. Jag kände inte till hans rykte och om man tittade på honom skulle man aldrig kunna tänka sig att han var en kvinnokarl, sa hon.

– Han förlitar sig helt och hållet på sin personlighet, särskilt den rappa käft och bullriga personlighet som han utvecklat.

– Varje förnuftig tjej borde hålla sig borta från honom. Du får den glada ihärdigheten och sedan erövringen men när han sedan blir uttråkad kommer han inte att bry sig det minsta om dig.

Störst sedan Thatcher

Enligt exet kommer Boris Johnson alltid att gå tillbaka till sin fru, Marina Wheeler.

– Hon ser det som en barnslig sida av hans personlighet som han en dag kommer att växa ifrån, sa hon.

Men när Boris Johnson, efter att ha lett Torypartiet till dess största valtriumf sedan Margaret Thatchers seger 1987, tog Carrie Symonds i hand och omfamnade flickvännen framför fotograferna på Downing Street, kan det inte ha varit många som trott att Johnsons äktenskap kommer att vara mycket längre, ens på pappret.

Foto: Chris Jackson / TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson och Carrie Symonds under en konsert i Albert Hall tillsammans med prins Harry och Meghan, hertiginna av Sussex.

Enligt Daily Mail gav Johnson hintar om att han skulle komma att fria till sin 24 år yngre partner och berättade om hur lycklig Carrie Symonds gjort honom. Men även om de må se ut som Downing Streets nya superpar så har relationen med Symonds inte heller varit friktionsfri.

När Boris Johnson i somras kampanjade för att efterträda Theresa May som Toryledare och premiärminister larmades plötsligt polisen till parets hem i London efter att grannar hört ett högljutt bråk med skrik och smällar inifrån lägenheten.

Enligt vittnen hade Symonds i tumultet natten till den 21 juni ha hörts skrika ”släpp mig” och ”ut ur min lägenhet”. Grannen som larmade hade knackat på dörren utan något svar.

– Jag hoppades att någon skulle öppna dörren och säga att ”vi är okej”. Jag knackade tre gånger men ingen öppnade, sa grannen till The Guardian.

Lät som krossade tallrikar

Den brittiska tidningen fick ta del av en inspelning av bråket, där Johnson kan höras vägra lämna lägenheten och säga till Symonds att ”låt min jävla dator vara” innan det kom ett högt ljud av någonting som krossades. Grannen tyckte att det lät som tallrikar. Flickvännen sa att Johnson hade förstört en soffa med rött vin.

– Men du bryr dig helt enkelt inte om någonting eftersom du är bortskämd. Du bryr dig inte om pengar eller någonting, säger Symonds i inspelningen.

Två polisbilar och en skåpbil hade varit på plats inom några minuter. Polisen sa först att man inte hade några uppgifter om ett ingripande på adressen – men bekräftade när The Guardian konfronterat dem med ett nummer på polisanmälan att man klockan 00.24 fredagen den 21 juni larmats till en adress i södra London efter att en boende i området ”varit orolig för en kvinnlig grannes mående”, men att man inte stött på något misstänkt.

– Polisen åkte till adressen och pratade med boende där. De var alla välmående och trygga. Konstaplarna såg inga tecken på lagbrott eller andra anledningar till oro och det fanns ingen anledning att ingripa, sa polisen till tidningen.

Flera högljudda bråk

Efter händelsen attackerades parets hem av meningsmotståndare som campade utanför dörren, skrek hatiska slagord och satte upp ”dra åt helvete, Boris”-klistermärken på huset. Men paret, som flydde till Sussex landsbygd, kunde bara några dagar senare ses leende sitta hand i hand i en grön trädgård. Rykten uppstod om att bilden skulle vara arrangerad eller tagen vid ett tidigare tillfälle uppstod, bland annat eftersom Johnsons hår tycktes vara längre på bilden än i verkligheten. Men misstankarna slogs bort av källor nära den före detta utrikesministern.

– Det har varit så mycket nonsens som gissats om deras relation, sa en källa nära paret till Daily Mail.

– Sanningen är att de älskar varandra väldigt mycket och vill gifta sig så snart tiden är inne. Boris har bara ögon för Carrie och hon är helt upp över öronen förälskad i honom.

Samtidigt skrev The Sun att paret haft fyra liknande högljudda bråk under sex veckor.

– Detta var inte på något sätt det första explosiva gräl de haft, sa en kompis till Johnson till tidningen.

En annan sa att partiledarkampanjandet tärt på förhållandet.

– De senaste sex veckorna har varit extra prövande för dem båda. De har haft en rad frätande bråk där saker uppenbarligen kom till sin spets i torsdags (natten till den 21 juni), sa vännen.

– Men de var väldigt nära på att göra slut i början på månaden.

Kom hem för sent efter utekväll

Anledningen till ett av bråken ska ha varit att Boris kommit hem från en utekväll senare än planerat.

– Det orsakade ett enormt gräl, sa vännen.

Samtidigt var tidningens källor överens om att Symonds och Johnson var fast beslutna att fortsätta vara tillsammans.

– De kommer båda att kämpa för att behålla denna relation.

– De har spenderat helgen tillsammans efter att ha drivits ut ur sitt eget hem i Camberwell och händelserna de senaste dagarna har faktiskt bara gjort dem starkare än någonsin.

Carrie Symonds är dotter till Matthew Symonds, en av grundarna till The Independent, och Josephine Mcaffe, en av tidningens advokater. Hon växte upp i sydvästra London och gick på privatskola för att sedan studera teater och konsthistoria vid Warwicks universitet utanför Coventry i Englands mitt.

Hon och Boris Johnson träffades för första gången när hon fick jobba med hans kampanj för att återväljas som Londons borgmästare 2012 och rykten om en romans började blossa upp kring alla hjärtans dag i fjol. De ska ha börjat träffas mer intensivt när Marina Wheeler – kanske för sista gången – kastat ut Johnson efter nya rykten om en affär och paret spenderade nyårsafton tillsammans i Symonds familjs hus i Grekland.

Låg bakom ”Boris renässans”

Men det var först i mars i fjol som deras kärlek blev officiell, när Carrie Symonds delade bilder från deras Italiensemester i sociala medier. Johnson, som med en ny diet gått ner fem kilon på två veckor, såg slankare ut på hennes Instagrambilder från Amalfikusten. Enligt hans vänner låg Symonds vad de kallade ”Boris renässans” – som inte bara handlade om ett hälsosammare utseende.

– Hon har gett honom ett andra liv, sa en vän till Daily Mail.

– Han har gått ner i vikt, fått en ny frisyr, dricker inte mycket och den gamla trötta självgodheten är också borta.

– Och det är inte sant att hon skulle ha fått hans äktenskap att ta slut. Det hade hållit på att dö ut under flera år. Carrie är otroligt dynamisk, otroligt rolig, otroligt smart – en fantastisk kombination av alla saker man skulle vilja se i en person.

Har inte fått träffa Johnsons syster

I sin roll som kommunikationschef på Torypartiet hade Carrie Symonds setts som en av Storbritanniens mäktigaste PR-experter. Hon lämnade sitt jobb hos de konservativa i fjol och har sedan dess börjat jobba för finansnyhetsföretaget Bloomberg. Men under sommarens partiledarkampanj fick hon kredd för att ha fräschat upp sin pojkväns stil. Bland annat ska Symonds ha fått ”Bozzy Bear” – som hon enligt uppgifter kallar honom – att klippa den karaktäristiska rufsiga blonda kalufsen lite kortare för att ge ett mer stilrent intryck.

När det var dags för nyval tog Symonds sex veckor ledigt från sitt jobb för att stötta sin pojkvän i kampanjandet. Hennes roll skulle vara att åka runt i landet och hjälpa unga kvinnliga konservativa kandidater i de så kallade marginalvaldistrikten, där det var jämnt mellan partierna. 

Men även efter jordskredssegern i valet den 12 december har det uppstått frågetecken kring parets relation. När premiärministerns syster Rachel Johnson dagen efter valet gästade ITV:s morgonprogram ”Good morning Britain” hyllade programledaren Piers Morgan Carrie Symonds som ”något av en stjärna” för de konservativa under valkampanjen – och råkade avslöja att flickvännen ännu inte fullt ut blivit en del av hela Boris Johnsons liv.

– Jag har inte träffat Carrie. Inte än, sa Rachel Johnson, som inte ville kommentera saken mer.

– Det är inte det jag kommit hit för att prata om.

Källa: The Sun, Daily Mail, The Guardian, The Mirror, BBC

Publicerad:

LÄS VIDARE