Ygeman kräver jämnare flyktingfördelning i Europa: ”Måste ta sitt ansvar”

Publicerad 2022-03-23

Anders Ygeman (S) kräver att andra länder i Europa tar ett större ansvar under flyktingkrisen än vad man gjorde för sju år sedan.

Om fördelningen skulle bli oproportionerlig är regeringen beredd att vidta åtgärder.

– Sverige tog ett stort ansvar 2015 och det borde vi kunna räkna oss tillgodo nu, säger migrationsministern i SVT:s ”30 minuter”.

Kriget i Ukraina gör att många människor tvingas lämna landet. I SVT:s program 30 minuter säger migrationsminister Anders Ygeman (S) att Sverige hittills har tagit emot ungefär 20 000 flyktingar. Han räknar med att upp till 300 000 människor kan söka sig till Sverige.

Enligt migrationsministern räknar Sverige med att andra EU-länder tar sitt ansvar när det gäller fördelningen av flyktingar till Europa.

Kräver att alla länder tar ansvar

Anders Ygeman varnar för att det inte kommer att vara möjligt att ta hand om alla flyktingar om det skulle bli så att ett fåtal länder får ta ett stort ansvar och hänvisar till flyktingkrisen för sju år sedan.

– Ska vi klara påfrestningen som kriget i Ukraina innebär måste alla länder i Europa ta sina ansvar, annars kommer vi aldrig att klara det här, säger han i programmet.

Vill ta emot färre flyktingar

Anders Ygeman säger att Sverige tog emot tolv procent av flyktingarna som kom från Syrien 2015 trots att landet endast utgör ett par procent av Europas befolkning. Enligt honom borde Sverige nu ta emot en mindre andel flyktingar från Ukraina med tanke på hur det såg ut 2015.

– Sverige tog ett stort ansvar 2015 och det borde vi kunna räkna oss tillgodo nu.

SVT: Hur då?

– Genom att vi proportionerligt sett tar lite färre än de länder som inte tog sitt ansvar då.

Anders Ygeman säger även att Sverige är beredda att vidta åtgärder om det blir en oproportionerlig fördelning av flyktingar från Ukraina. Exakt vilka åtgärder som kan vidtas kan migrationsministern inte gå in på men han nämner att Sverige bland annat kan se över hur mycket landet bidrar med till EU-systemet.

Följ ämnen i artikeln