Myndighet granskar Verisure efter Aftonbladets avslöjande

Publicerad 2022-04-22

Efter Aftonbladet 200 sekunders avslöjande om nakenbilder på kunder startar Integritetsskyddsmyndigheten en granskning av Verisure.

Myndigheten vill bland annat veta när och hur övervakningskamerorna i hemmet kan aktiveras av någon annan än kunden.

Tidigare och nuvarande anställda på hemlarmsjätten Verisure har berättat för Aftonbladet 200 sekunder att bilder på nakna kunder cirkulerade bland personalen på företaget.

– Alla gick in och tittade. Man tyckte att det var jättekul, säger en före detta anställd i högre position.

– Jag fick en bild på en naken kvinna som kom ur duschen skickad till min mobil, säger en tekniker.

Efter 200 sekunders granskning har Integritetsskyddsmydigheten (IMY) inlett en granskning av hur Verisure hanterar bildmaterial från övervakningskamerorna.

– Det här kan potentiellt röra väldigt många personer och det är en väldigt integritetskänslig miljö med hög risk. Vi kommer att titta på vad som har skett och vad man har för skydd inom bolaget, säger Jenny Bård, jurist vid IMY.

– Vi ska titta på hur man kan dela material mellan sig som anställd inom bolaget. Nakenbilder är ju särskilt känsliga förstås, men det gäller alla typer av bildmaterial, säger Jenny Bård.

Utreder mobiltelefoner

En fråga som IMY ska utreda är om de anställda på Verisures larmcentral har privata mobiltelefoner med sig på jobbet. Myndigheten vill veta om det finns något tekniskt skydd, rutiner eller instruktioner mot att olovligen exportera bilder från systemet.

– Är det så att man är i en känslig miljö och har externa enheter måste man ha instruktioner och rutiner för vad man får göra, säger Jenny Bård.

– Ju känsligare bilderna är desto högre behöver den tekniska och organisatoriska säkerheten vara. Om man hanterar känsliga uppgifter som bilder på nakna eller lättklädda personer, då behöver man ha ett ordenligt skydd, säger Bård.

Det är första gången IMY gör en sådan här granskning av ett larmbolag.

IMY har nu skickat ett antal frågor till Verisure, som har tre veckor på sig att svara. Därefter tar myndigheten ställning till hur man ska gå vidare.

– Vi välkomnar Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) beslut att inleda ett tillsynsärende till följd av de allvarliga påståenden som publicerades i Aftonbladet. Vi kommer besvara myndighetens frågor i detalj, på ett sätt som fullt ut återspeglar robustheten i våra rutiner och vår teknologi, som är designade för att värna om både våra kunders trygghet och deras integritet. Vi ser fram emot att samarbeta med myndigheten och stödja deras oberoende granskning, skriver Verisures vd Daniel Särefjord till Aftonbladet.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln