Ryssland anklagas för vakuumbombning: ”En smärtsam död”

Publicerad 2022-03-03

Ukraina anklagar Ryssland för att använda vakuum- och klusterbomber mot civila.

Två vapen som orsakar stor förödelse – och som många länder velat förbjuda.

– De innebär en smärtsam död, säger folkrättsexperten Ove Bring.

Följ ämnen
Ukraina

De ryska raketerna fortsätter att falla över Ukraina – och nu verkar man ta till ännu extremare vapen.

Enligt Ukrainas USA-ambassadör Oksana Markarova har ryssarna börjat använda sig av termobariska vapen, även kallade vakuumbomber, som orsakar enorma explosioner med hjälp av syret i den omgivande luften.

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt, men bilder från Ukraina visar att avfyraren TOS-1, med plats för 24 raketer, nu finns på plats i landet, skriver The Guardian.

– De har en laddning i projektilen som sprider brännbar vätska när den träffar målet. När den detonerar får man ett gigantiskt övertryck, säger försvarsexperten Jörgen Elfving.

Ryska termobariska vapen, så kallade vakuumbomber. Arkiv augusti 2021.

”Ser ut som en leksak”

Att de ryska styrkorna börjat använda sig av det kontroversiella vapnet är inget som förvånar honom.

– Den här typen av ammunition ingår i ryska väpnade styrkornas utrustning. Ammunition som inte kan anses vara human och dess tryckvåg gör att det inte blir mycket kvar av en människokropp, säger han.

Ryssland har även anklagats för att använda så kallade klusterbomber i Ukraina. Amnesty International har bland annat rapporterat om en attack mot förskola i de nordöstra delarna av landet där tre civila dödats, däribland ett barn.

– Det är är bara ett exempel på att man från rysk sida tummar på krigets lagar. De klusterbomber som nu är aktuella innehåller en liten trampmina i fjärilsliknande form och ser ut som en leksak, vilket gör att barn kan plocka upp den för att leka med., säger Elfving.

En kvinna springer över en förstörd bro i utkanterna av Kiev på onsdagen.

”Det är en smärtsam död”

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, säger att många länder försökt införa ett totalförbud på både vakuum- och klusterbomber. Han deltog bland annat på FN:s vapenkonferens 1979–1980 där Sverige manade på för ett förbud av vakuumbomber.

– De är skapta för att röja vegetationen på marken så man kan landsätta trupper och liknande, men om de används som vapen mot människor kommer de att kvävas i sitt eget blod från lungorna. Det är en smärtsam död, säger han.

Vid en konferens i Dublin 2008 valde fler än 100 länder att ansluta sig till ett klusterbombsförbud men flera av de flitigaste användarna deltog inte, däribland USA och Ryssland.

– Det är bara de snälla staterna som ställt upp på det systemet, säger Bring.

En åklagare vid den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag har påbörjat en utredning om misstänkta krigsbrott i Ukraina – och enligt Ove Bring finns det flera tecken på att Ryssland gjort sig skyldig till sådant.

– Så fort de riktar sina raketer så det drabbar ett bostadsområde för civila blir det ett folkrättsbrott. Det behöver inte vara avsiktligt utan kan också handla om att man inte vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder. Den regeln har ryssarna inte respekterat hittills. Det kommer visa sig att det finns många exempel på det.

Vakuumbomber visas upp på militärparad på Röda Torget i Moskva. Arkiv.