Teater med civila bombad av Ryssland

TT

Uppdaterad 2022-03-19 | Publicerad 2022-03-16

Rysk militär har bombat en teater i utsatta Mariupol, där hundratals sökt skydd.

Ukrainas utrikesminister kallar det ”ytterligare ett fruktansvärt krigsbrott.

USA:s president Joe Biden kallar den ryske presidenten som ”krigsbrottsling”. Vladimir Putins talesperson går till motangrepp.

I det belägrade och hårt krigsdrabbade Mariupol, varifrån tiotusentals de senaste dagarna har flytt, kommer uppgifter om omfattande bombräder.

Stadens styrande uppger på sociala medier att en teater träffats under ett ryskt bombardemang. Hundratals civila ska ha sökt skydd inne i teatern, som även hyser ett skyddsrum.

”Ytterligare ett fruktansvärt krigsbrott i Mariupol”, skriver utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter, och karakteriserar bombningen som ”en massiv rysk attack”.

Ryssland har medvetet förstört teatern Drama, där hundratals har sökt skydd”, skrev stadens myndigheter i ett uttalande publicerat på Telegram.

– Vad som har hänt dem är ännu inte klart, ingången till skyddsrummet är helt blockerat av bråte, säger Pavlo Kyrylenko, ledare för Donetskregionen, enligt CNN.

Tv-kanalen har verifierat bilder på en förstörd teaterbyggnad som den i Mariupol.

Teatern Drama i Mariupol har bombats av rysk militär, enligt ukrainska myndigheter.

Intensiva strider vid Kiev

Trots de massiva ryska attackerna mot flera städer verkar inte rysk militär ha gjort framsteg i att inta dem under onsdagen.

Rapporter från Kiev visar samtidigt att striderna i huvudstadens förorter intensifieras.

Tolv städer runt Kiev är strömlösa och sex saknar värme, säger Kiev-regionens ledare Oleksij Kuleba som uppger att områden mot Belarus gräns kontrolleras av Ryssland.

Martjalivka strax sydväst om Kiev har attackerats med stridsflyg. Ett bostadsområde uppges ha bombats.

Rysk militär avancerar långsamt mot Kievs centrum, samtidigt som invasionsstyrkan försöker isolera staden. Ukrainska styrkor har bildat försvarslinjer samtidigt som de utför enskilda attacker mot ryska trupper.

En räddningsarbetare tröstar en kvinna utanför ett förstört bostadshus i Kiev i tisdags.

Tågstation bombad

Strider rasar även i Mykolajiv, i syd, men enligt underrättelseuppgifter från västländer har städerna inte intagits.

Området vid en tågstation i Zaporizjzja, som ligger drygt 20 mil nordväst om Mariupol, har beskjutits. Och enligt ukrainska uppgifter besköts en konvoj med flyende civila på väg mot Zaporizjzja. Flera personer ska ha dödats i den attacken.

Även i Cherkov vid Svarta havet rapporterades om kraftiga explosioner. En teater där civila tagit skydd har bombats av ryskt stridsflyg, rapporterar BBC.

Borgmästaren i södra staden Melitopol har släppts av rysk militär enligt Ukrainas presidentkansli. Borgmästaren tillfångatogs i fredags.

Det ukrainska presidentkansliet varnar för att ”regionen står på randen till en humanitär katastrof”.

I staden Charkiv i nordöst pågår strider, men rysk militär har inte lyckats omringa staden helt. Antalet döda och skadade i attackerna har inte kunnat beräknas eller bekräftas. I Chernihiv i norra Ukraina uppges tio personer ha dödats när de stod i en kö för att köpa bröd.

”Krigsbrottsling”

Uppgifter från den 15 mars.

I ett svar till reportrar kommenterade USA:s president Joe Biden den ryske kollegan Vladimir Putin.

– Jag anser att han är en krigsbrottsling, sade Biden.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki sade att Biden ”talat från hjärtat”, sedan han sett ”barbariska handlingar av en brutal diktator som invaderar ett främmande land”, skriver AFP.

Utspelet, ovanligt kraftigt för att vara från en världsledare till en annan, kom efter att Ukrainas president Zelenskyj framträtt via videolänk inför USA:s kongress.

Putins talesperson Dmitrij Peskov kom med ett svar som publicerats av statliga nyhetsbyråerna Tass och Ria Novosti:

”Vi anser att sådan retorik är oacceptabel och oförlåtlig från en statschef, vars bomber har dödat hundratusentals människor runt om i världen.”

Det var osäkert om samtal pågick mellan Ukraina och Ryssland sent på onsdagen.

Parterna uppges stå långt från varandra. Men Zelenskyj sade att de ryska kraven ”låter mer realistiska” efter delegationernas möte i tisdags, men betonade att mer tid behövs:

– Ansträngningar krävs fortfarande, tålamod krävs fortfarande. Alla krig avslutas med en överenskommelse.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger i sin tur att det råder en ”affärsmässig anda” som ger hopp om en överenskommelse vid samtalen med Ukraina.

En punkt i förhandlingar rör Ukrainas neutralitet, skriver ryska medier.

– En neutral status diskuteras allvarligt med koppling till säkerhetsgarantier, säger Lavrov till den ryska kanalen RBK TV.

Men Ukrainas presidentkansli skriver på Twitter att frågan om neutralitet är den ryska ståndpunkten.

Det Ukraina kan bekräfta är att förhandlingarna rör eldupphör, att ryska styrkor dras tillbaka samt säkerhetsgarantier från ett antal länder, skriver Mychajlo Podoljak, som är presidentens rådgivare.