Toppmilitär och hans fru begärs häktade efter Säporazzia

Publicerad 2023-10-20

Toppmilitären har haft flera viktiga arbetsuppgifter med fokus på Ryssland och en lång bakgrund i militär underrättelseverksamhet.

Hans fru är anställd på underrättelsemyndigheten FRA.

Nu begärs de häktade misstänkta för brott mot rikets säkerhet.

Toppmilitären och hans fru begärs häktade misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

De båda begärs häktade på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Enligt häktningsframställan finns det risk för att de undanröjer bevis eller försvårar utredningen.

Åklagarna har begärt att häktas med restriktioner, bland annat vill man att de misstänkta förbjuds ta emot besök eller ha kontakt med andra via brev eller elektronisk kommunikation.

Brytmärken på den misstänkte toppmilitärens dörr efter polisens tillslag.

Greps av Säpo i gryningsräd

Häktningsförhandlingarna äger rum i dag klockan 13 respektive klockan 15 i Stockholms tingsrätt.

De två greps av Säpo i en gryningsräd i centrala Stockholm under tisdagsmorgonen.

Toppmilitären har under många år varit anställd vid Försvarsmakten och har under den tiden haft flera tunga positioner. Han har också en lång bakgrund inom militär underrättelse- och säkerhetstjänst – i många år med fokus på Ryssland.

I dag är han anställd vid en annan statlig myndighet.

Toppmilitären nekar till anklagelserna.

– Han förnekar brott och anser att det inte finns någon som helst grund för misstankarna, har mannens advokat Thomas Olsson tidigare sagt till Aftonbladet.

Toppmilitärens fru misstänks för samma brott som sin man. Hon är enligt SVT Nyheter anställd på den känsliga försvarsmyndigheten FRA som bedriver underrättelseverksamhet, bland annat genom signalspaning. Myndigheten har inte velat kommentera uppgifterna.