”Torterade politiska fångar har tvingats tillverka Ikea-möbler”

Publicerad 2022-11-25

Den ökända straffkolonin nummer 2 i Babrujsk i Belarus. Den stora byggnaden är träfabriken.

Ikeamöbler kan ha tillverkats av torterade, politiska fångar i Belarus.

Det avslöjar den brittiska organisationen Earthsight i en ny rapport.

– Det här tjänar till att stödja Lukasjenkos regim, säger Sam Lawson, chef för Earthsight.

Belarus är en av den ryske presidenten Vladimir Putins närmaste allierade. Ryssland spelade också en stor roll när de politiska protesterna brutalt trycktes ner under 2020.

Landets fängelser och straffkolonier är fulla av politiska fångar och användandet av tortyr är väldokumenterat. Trots det har Europas största möbelkedjor – däribland Ikea – fram till Rysslands invasion av Ukraina fortsatt att handla med landet.

Belarus fängelsemyndighet fungerar i praktiken som landets största skogsföretag. 8 000 intagna tvångsarbetar med att fälla träd och processa dem på olika sätt, däribland till möbler för export.

Den brittiska miljöorganisationen Earthsight har intervjuat ett stort antal politiska fångar som vittnat hur de utöver tortyren tvingats arbeta med trävarorna. Organisationen har också tagit del av omfattande dokumentation. Trät har certifierats av FSC, ett grönt system för hållbarhetsmärkning av skogsprodukter.

I sin rapport, som släpps den 25 november, anklagas såväl Ikea som flera andra stora europeiska möbelkedjor för att via sina underleverantörer ha köpt in trä och möbler från straffarbetarna.

En stor del av trät uppges ha avverkats i landets nationalparker. Parkerna kontrolleras direkt av president Aleksandr Lukasjenko och intäkterna hamnar i hans ”slaskfond”, öronmärkt för pengar som kan användas till direkt korruption.

– Träindustrin är enormt viktig för Belarus. Med tanke på att alla skogar som detta trä kommer från är statligt ägda, kommer i slutändan alla dessa pengar in i regeringen och tjänar till att stödja Lukasjenkos regim, säger Sam Lawson, chef för Earthsight.

Diktatorn Lukasjenko.

”Falska garantier”

I förra veckan rapporterade även Disclose, ett franskt närverk för granskande journalistik, att Ikeas underleverantörer i Belarus använt tvångsarbetskraft för att tillverka möbler åt den svenska kedjan. Enligt Disclose skulle det kunna röra sig om bokhyllan Baggebo, byrån Kullen och sängmöbeln Brimnes.

Enligt Earthsight har handeln pågått i över tio år.

– En av de främsta anledningarna till att detta inte avslöjats tidigare är att importörerna har getts falska garantier av den gröna märkningen FSC. Ett annat viktigt skäl är att det inte har funnits något EU-krav på att stora företag ska genomföra en riktig kontroll av att mänskliga rättigheter efterlevs i sina leveranskedjor. Detta är något vi kräver måste förändras, säger Sam Lawson.

Ett fängelse gör reklam för sina möbler, tillverkade av tvångsarbetskraft, på Instagram.

Fällda urskogar

Exakt hur stora skadorna är på landets sista urskogar är svårt att bedöma, menar han.

– Fältarbete är inte möjligt under rådande förhållanden. Men vi tror att skadan har varit betydande. Till och med officiella belarusiska dokument som vi avslöjade medgav att skogstäckningen i en av de mest värdefulla nationalparkerna förväntas minska på grund av avverkningen, säger Sam Lawson, som nu kräver hårdare tag från EU mot de företag som fortfarande importerar trä från landet.

På sin webbsida gör straffkoloni nummer 2 reklam för sina träprodukter.

Utreder uppgifterna

Som en följd av Rysslands invasion av Ukraina beslutade Ikea i mars att pausa alla pausa inköp av belarusiskt trä. I juni bestämde man sig för att lämna landet helt och hållet. Ikea har tidigare erkänt att politiska fångar tvångsarbetare i möbelfabrikerna i det forna DDR.

Aftonbladet har sökt Ikea för en kommentar. Möbelföretaget hänvisar till ett uttalande på hemsidan där man uppger sig ha tagit del av anklagelserna om användning av tvångsarbetare.

”Vi på Ikea tar dessa rapporter på allvar och är bekymrade. Vi utreder påståendena. För närvarande har vi inga bevis som styrker påståendena i nyhetsrapporterna. Vi är tydliga på alla marknader där vi är närvarande att kränkningar av mänskliga rättigheter, såsom tvångs- och tvångsarbete, inte har någon plats i vår verksamhet.

Följ ämnen i artikeln