”Kurdiska rävens” knarklager misstänks ha sprängts

Publicerad 2023-08-31

Tullverket har slagit till på flera platser i Stockholmsområdet.

Över 800 kilo knark har tagits i beslag.

Tullverket misstänker att lagren tillhör ”Kurdiska räven”.

Efter en längre tids spaningsarbete slog Tullverket till mot flera adresser i Stockholmsområdet förra året.

Totalt har de beslagtagit över 800 kilo narkotika. Under utredningen ledde spåren till Foxtrotnätverket och deras ledare Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”.

Det var i slutet av sommaren förra året som Tullverkets spanare ringade in en lastbil som verkade intressant. Genom att följa efter lastbilens körvägar kunde de lokalisera olika lägenheter, lokaler och personer som verkade misstänkta.

Senare under hösten slog de till mot flera av adresserna. Beslagen gjordes i bland annat Danderyd, Kungsängen, Huddinge och Järna och bestod av bland annat 603 kilo cannabis, 196 kilo amfetamin och 18 kilo kokain.

Tullverket har även tagit över 50 000 narkotikaklassade tabletter i beslag, däribland ecstasy.

Delar av de omfattande beslagen.

Värde över 130 miljoner kronor

Knarket beräknas ha ett värde på över 130 miljoner kronor. Delar av narkotikan misstänks ha smugglats i lönnutrymmen i en lastbil som kört från Spanien till Sverige.

När Tullverket undersökte lastbilen hittades cirka 200 kilo cannabis i lastbilens ena tank.

Sedan beslagen gjordes har flera personer gripits och i dag åtalas åtta personer misstänkta för att på olika sätt ha varit inblandade i knarkhärvan. Bland de misstänkta finns sju män och en kvinna, födda mellan 1963 och 1997.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

– Det är ett mycket omfattande utredningsarbete som nu lett hela vägen fram till åtal. Att nysta upp en sådan här stor härva är ett bidrag i kampen mot de kriminella nätverk som ligger bakom de senaste årens våldsvåg. Här har Tullverket en viktig roll att spela, säger Kristian Johansson, chef på Tullverkets kriminalenhet öst, i ett pressmeddelande.

Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”.