Explosion och brand i flerfamiljshus i Norrköping

150 personer har evakuerats

Publicerad 2023-09-03

Ett stort räddningspådrag pågår i centrala Norrköping under morgonen.

Enligt polisen har något detonerat i ett flerfamiljshus.

– Det luktar fruktansvärt. Det ryker i hela stan, säger Hannah som bor i närheten.

Det brinner i ett flerfamiljshus i Norrköping. Polis, räddningstjänst och ambulanser larmades dit vid 06-tiden och har sedan dess försökt få kontroll på branden och evakuerat boende från huset.

Ett videoklipp visar hur lågor slår ut från fastigheten. Hannah som bor i närheten vaknade av lukten vid 06.30-tiden.

– Man förstod direkt att det var en brand. Vi har stängt ventiler och fönster och vill inte gå ut. Det är stora vita flingor av sot, säger hon.

Enligt polisen verkar något ha detonerat i fastigheten.

”Det finns omfattande skador på fastigheten vilket innebär att polisen nu samverkar med Räddningstjänst och sjukvård för att säkerställa att alla personer i fastigheten är ok”, skriver polisen på sin hemsida.

150 personer evakuerade

Boende i den drabbade trappuppgången och i närheten har evakuerats. Enligt polisen har 150 personer evakuerats. Dels på grund av branden som rökfyllt trapphus, men också på grund av den misstänkta detonationen.

– Det är så pass omfattande skador på fastigheten att det inte bedöms vara säkert att vara kvar, säger Tommy Thorngren, presstalesperson på polisregion Öst.

Vad är det som gör att ni misstänker detonation?

– Det är det är så pass omfattande skador och hur skadorna ser ut, säger Thorngren som inte vill gå in på detaljer kring skadorna.

Det nationella bombskyddet är inkallat.

Platsen är avspärrad och räddningstjänsten jobbar nu med att släcka den brand som uppstått. Vid sjutiden har branden i en lägenhet släckts, men branden har spridits till vinden.

– Vi jobbar på för fullt med 15 enheter och 25 brandmän på platsen. Vi håller fortfarande på att evakuera folk från balkonger, det är en ganska stor fastighet, säger Christian Lind vid 07.30-tiden.

Omfattande skador på fastigheten efter branden.

Två lindrigt skadade

Enligt honom är hela vinden förstörd.

– Hela taket och vinden är förstörd. Nu försöker vi begränsa spridningen på vinden, så att den inte fortsätter att sprida sig i huset.

Sex ambulanser har skickats till platsen. Åtta personer har förts till sjukhus för kontroll till räddningstjänsten, enligt polisen har de lindriga skador.

Region Östergötland har gått upp i stabsläge med anledning av branden, skriver Norrköpings tidning. Det innebär att regionen kan omfördela resurser inom regionen för att ta hand om skadade personer.

Enligt en tidig prognos kan branden vara under kontroll vid klockan 12.

– Men det kommer att vara mycket arbete med eftersläckning, säger Christian Lind.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln