Gymnasieskolans prov handlade om kurder – visade bild på IS-ledare

Publicerad 2023-02-25

Provfrågan som eleverna på Sparre gymnasium fick. På bilden syns IS-ledaren Abu Waheeb.

En bild på ett ekonomiprov kommer nu bli ett ärende för Skolinspektionen.

Uppgiften som handlade om kurder bildsattes med ett foto på IS-ledaren Abu Waheeb.

– Det där ser ut som personer som är med i en terrororganisation, vilket läraren tydligen kopplar till kurder. Det är sjukt upprörande och rasistiskt, säger en elev.

De senaste veckorna har eleverna i ekonomiklassen på Sparre gymnasium studerat företagsekonomi – och i onsdags sattes deras kunskap på prov.

Eleverna skulle lösa en uppgift om en kvinna som ”vill starta en kurdisk skola i Kurdistan” genom att svara på flera frågor gällande vinst, marginal och prissättning.

Vid frågorna på provet syns en bild på flera män som är tungt beväpnade och maskerade.

Vilket fått flera elever att reagera.

– Vad är det ens för bild? Hur har läraren googlat för att få fram den här bilden. Det där är ju inte kurder, det där ser ut som personer som är med i en terrororganisation, vilket läraren tydligen kopplar till kurder. Det är sjukt upprörande och rasistiskt.

Personen som står längst fram på bilden tillhörde också en terrorganisation. Det är nämligen IS-ledaren Abu Waheeb.

”Förstår inte det roliga”

Eleven säger att flera i klassrummet blivit upprörda och ifrågasatt lärarens val av bild efter provet.

– Det kändes inte som att läraren lyssnade på oss. Jag upplevde inte att vi fick något gehör överhuvudtaget. Jag tror att läraren såg det som ett skämt, men vi är flera som inte förstår det roliga i det hela? säger eleven.

– Det är rent av en rasistisk bild. Det känns inte okej att våra prov ska kunna kopplas till rasism.

IS-ledaren Abu Waheeb.

Kommunen: Ser inte bra ut

Friskolan Sparre gymnasium har nu anmälts till Täby kommun efter händelsen. På torsdagen beslutade kommunen att föra anmälan vidare till Skolinspektionen.

– Det här klagomålet är av sådan karaktär att det finns anledning att ta anmälan vidare. Om klagomålet stämmer ser det helt enkelt inte bra ut, säger Henrik Mattisson, stabschef för utbildning vid Täby kommun.

Kommunen har även beslutat att göra ett förnyat insynsbesök på skolan.

– Som det verkar med den här anmälan så är det här provet inte i enlighet med styrdokumenten som bygger på allas lika värde. Vi på kommunen har ett uppdrag enligt skollagen och läroplan att motverka all typ av diskriminering och rasism. Vi har beslutat att gå vidare och ta kontakt med skolan.

Sedan 2014 har Skolinspektionen flera gånger riktat kritik mot Sparre gymnasium. Senast 2019 då Skolinspektionen ansåg att skolan bland annat inte uppfyllt kraven för ett aktivt och medvetet värdegrundsarbete samt ett bristande arbete för att motverka kränkande behandling av elever.

”Det finns anledning att ta anmälan vidare”, anser kommunen.

Rektorn: Förstår hur det kan misstolkas

I ett mejl till Aftonbladet svarar Sparre gymnasiums rektor Kee Tan på kritiken. Han menar att frågan är utformad till ”ämnen som diskuteras flitigt av eleverna i skolan”.

”Vi förstår hur bilden kan misstolkas utanför kontexten och det är något som vi kommer dra lärdom av genom mer försiktighet. Tanken var att koppla an till diskussionerna vi nyligen haft på skolan om de hemskheter som kurder utsätts för, skriver han och fortsätter:

”Det är olyckligt att de har gjort en anmälan till kommunen, men vi hoppas och antar att de kommer förstå att det inte finns någon bakomliggande rasism. Detta är ett misstag från vår sida som vi nu har lärt oss av”.