Två häktade för masskjutningen i Farsta

Publicerad 2023-06-13

En 15-årig pojke och en 43-årig man sköts ihjäl och ytterligare två personer skadades i masskjutningen i Farsta.

Två 19-åriga män greps senare på kvällen och är anhållna misstänkta för mord.

Under tisdagseftermiddagen kom beskedet att båda männen häktas.

De två 19-åriga män som är anhållna misstänkta för masskjutningen i Farsta begärdes häktade av åklagaren under tisdagsförmiddagen.

Under eftermiddagen beslutade Södertörns tingsrätt att männen skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för två mord, två mordförsök, grovt vapenbrott.

Männen nekar till brott och hade bestridit åklagarens häktningsyrkanden.

Ljus och blommor på brottsplatsen efter skjutningen.

Använde militärt automatvapen

Det var vid 18-tiden i lördags som skotten från ett automatvapen ljöd i Farsta centrum i södra Stockholm.

Enligt polisen avlossades ett 20-tal skott och vittnen från platsen har berättat hur de kastade sig ner på marken för att söka skydd från skotten.

– Det är ju ett militärt automatvapen som har använts, och det är ett stort antal skott som har avlossats på platsen. Därmed en stor risk för allmänhet och olika personer att hamna i den formen utav eldgivning, säger Max Åkerwall.

Fyra personer träffades: två 15-åriga pojkar, en 43-årig man och en kvinna i 65-årsåldern. En av pojkarna, 15-årige Elias, och den 43-årige mannen dog av sina skador.

En stor polisjakt inleddes på gärningsmännen. Senare på kvällen greps två män i 20-årsåldern på E4 i höjd med Järna under ett massivt polispådrag.

I bilen hittades även automatvapen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

De har senare anhållits misstänkta för mord.

Tidigare kända av polisen

Männen är tidigare kända av polisen, men inte för den här typen av brottslighet. Polisen har tidigare sagt att man känner sig säkra på att de tagit rätt personer.

– Vi har goda vittnesuppgifter och känner oss säkra på att vi har rätt personer. Men vi utesluter inte att det kan finnas fler inblandade i kulisserna, säger han.

Vem de skulle skjuta och varför är fortfarande oklart.

– Än så länge är motivbilden grumlig, har Max Åkervall, polismästare i Stockholm, tidigare sagt.

I Farsta centrum har en minnesplats växt fram med blommor, ljus och bilder på 15-årige Elias. Han var på väg till ett tivoli när han sköts.

– Han var en jättefin pojke som var på väg för att träffa sina kompisar, har kusinen Houda Abbas sagt i en intervju med Aftonbladet.

Den 43-årige mannen var utländsk medborgare och polisen arbetar fortfarande med att få kontakt med hans anhöriga i utlandet.

Följ ämnen i artikeln