Misstänkta kvinnans önskan i brev: Advokat från toppbyrå

”Känner mig inte alls trygg”

Publicerad 2022-12-16

En av de unga kvinnor som misstänks för mordet på 21-åriga Tove bad i ett handskrivet brev om att få byta advokat.

Hon kände inte längre förtroende för sin nuvarande.

Nu får hon en ny advokat från en av Stockholms toppbyråer, rapporterar Vetlanda-Posten.

Två unga kvinnor sitter häktade misstänkta för mord på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Nu begär en av kvinnorna, en 20-åring, om att få byta ut sin advokat Maria Birkhammar. Varken hon eller hennes föräldrar känner något förtroende för henne. Det skriver kvinnan i det handskrivna brevet till Eksjö tingsrätt som P4 Jönköping var först med att rapportera om.

Enligt henne brister advokaten i sitt stöd och engagemang, något som hon menar är ”otroligt viktigt” i den utsatta situation som hon befinner sig i.

”Både jag och mina föräldrar känner oss otroligt ensamma i denna kamp. Hon svarar sällan på de frågar vi har och lyser med sin tydliga okunskap om allt inom denna process”, skriver hon och fortsätter:

”Jag känner mig inte alls trygg i denna situation.”

Ett utdrag från en av de två kvinnorna som sitter häktad misstänkt för mordet på 21-åriga Tove.

Föreslår en annan advokat

Advokaten Maria Birkhammar har lämnat in en begäran till tingsrätten om att inte företräda kvinnan mer. I ett mejl till Aftonbladet skriver hon att hon inte känner igen sig i kritiken.

”Det är felaktigt det som skrivs i brevet. Jag har på alla sätt tillvaratagit klientens intressen i målet. Jag har visat ett mycket stort stöd och engagemang i målet och svarar alltid skyndsamt på frågor.”

Men då kvinnan saknar förtroende för henne menar hon att är det bättre att någon annan tar över uppdraget.

I stället föreslår den häktade kvinnan Clea Sangborn, advokat på Försvarsadvokaterna, en av de svenska toppbyråerna, baserad i Stockholm. Genom sin sekreterare meddelar Clea Sangborn under fredagen att hon tar sig an uppdraget, skriver Vetlanda-Posten.

Aftonbladet har sökt Clea Sangborn.

Försvann efter en utekväll

Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda i mitten av oktober. Efter en flera veckor lång sökinsats hittades hon död i ett skogsområde.

Polisens misstankar riktades tidigt mot de två unga kvinnorna som umgåtts med Tove den kväll hon försvann.

Kvinnorna sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov, mord och gravfridsbrott. Bägge har genomgått en så kallad P7:a, en liten rättspsykiatrisk undersökning, men ingen av dem anses lida av en psykisk störning.

De har båda redogjort för sin bild av vad som hände natten då Tove försvann. Där framkommer det att den yngre kvinnan, en 18-åring, misstänker att den 20-åriga kvinnan kan ha något med försvinnandet att göra då hon ”i efterhand upplevt kvinnans beteende som avvikande”.

Tove hittades död i ett skogsområde utanför Vetlanda den 2 november.