Krav på Gripen till Ukraina före midsommar

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-05-24

Jas 39 Gripen C/D under militärövningen Nordic Response. Arkivbild.

Socialdemokraterna och Centern tycker det är dags att regeringen fattar beslut om att skicka stridsflyget Jas Gripen till Ukraina.

– Vi tycker inte att man kan vänta längre, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Centern vill även att de plan som lovats till Ungern i stället ska skickas till Ukraina.

– Ukrainarna själva vill väldigt gärna ha Jas Gripen. Det står högt upp på deras önskelista, säger Magdalena Andersson.

Hon konstaterar att Putin nu agerar varje dag för att öka pressen på Europa och att säkerhetsläget gör att det brådskar med ett svenskt besked.

Centerledaren Muharrem Demirok håller helt med.

– Dessutom vill vi att de fyra plan som Ungern blivit lovade i samband med Nato-processen ska skickas. Ungern får vänta, Jas 39 Gripen behövs i Ukraina, säger Demirok.

Före midsommar

Sedan Natotoppmötet i Vilnius förra sommaren har flera länder skrivit säkerhetsavtal med Ukraina för att säkerställa långsiktigt stöd. Det borde också Sverige göra, menar S-ledaren.

– Det bör ske senast före midsommar, och i det avtalet ska det ingå att vi ska skicka Jas Gripen, säger Andersson.

När C krävde Gripenplan till Ukraina för mer än ett år sedan var regeringens svar att Sverige först måste bli medlem i Nato.

– Ännu har inget hänt, det är bedrövligt, säger Demirok.

I en riksdagsdebatt på fredagen fick försvarsminister Pål Jonson (M) många frågor om när regeringen kan ge besked om Gripen-flyg till Ukraina. Sverige omfattas nu av Natos artikel 5, Försvarsmakten har gett sitt underlag om vad Sverige kan undvara och en utredning ligger på försvarsministerns bord sedan december.

Men Pål Jonson vill inte ge något besked.

– Vi arbetar vidare med frågan om hur vi på bästa sätt kan stötta det ukrainska luftförsvaret. Jag utesluter inte på något sätt att det också kan bli aktuellt med Gripen-systemet, säger Jonson.

Komplex fråga

Samtidigt understryker han att det inte bara är att skicka iväg Gripen. Piloter måste utbildas, markpersonal måste finnas, liksom reservdelar och ammunition.

Han hänvisar till att Sverige ingår i den koalition med 16 länder som arbetar för att få fram stridsflyg till Ukraina, främst F-16-plan. Sverige kan där bland annat bidra med pengar.

Det är inte självklart, enligt ministern, att det bästa stödet är att skicka Gripen.

– Det innebär en del komplexiteter att införa ett nytt stridsflygssystem för ett land som befinner sig i krig, säger Jonson.

Än så länge finns inga av de F16-plan som utlovats av flera länder, på plats i Ukraina.

Följ ämnen i artikeln