Galleristen misstänks för mordet på norska

Publicerad 2015-07-03

36-årig norska hittades död i resväska i Berlin

Här på konstgalleriet i Berlin tror polisen att 36-åriga Lene Sand mördades, rapporterar VG.

Den misstänkte gärningsmannen ska sedan ha fraktat bort kroppen – i en resväska.

”Vi är i chock”, skriver familjen till VG.

Kort innan Lene Sand från norska Mandal hittades mördad nära floden Spree i Treptower Park i Berlin på morgonen den 13 juni hade hon sagt till en kompis att hon uppskattade livet i Berlin och med de nya konstnärsvänner hon fått.

– Hon trivdes mycket bra i Berlin och hon hade varit där flera gånger, säger en vännina som träffade kvinnan när hon var hemma på besök i Norge för en dryg månad sedan till norska Verdens Gang.

”Hon var en kreativ själ”

Hon fortsätter:

– Då hon var hemma berättade hon att hon hade kommit in i en bra miljö i ett galleri i Berlin. Hon berättade att det var många alternativa och kreativa konstnärer där och själv var hon en kreativ själ.

Just konstgalleriet, Paradise KulturRaum, i stadsdelen Wedding tros också vara platsen där 36-åringen mördades. Enligt VG har tysk polis säkrat spår på platsen. Samtidigt är den 38-årige galleriägaren, en man från Chile, efterlyst av polisen misstänkt för mordet. Tidningen uppger att han öppnade galleriet i mars i år.

Väskan dumpades i vatten

Efter brottet tros mördaren ha fraktat iväg 36-åringens kropp i en resväska. Han ska enligt uppgifter till Berliner Zeitung ha tagit ett tåg till parken som ligger flera kilometer från konstgalleriet och sedan dumpat väskan i floden Spree.

Det är ännu oklart när mordet begicks. Väskan med kroppen i tros ha legat i vattnet i flera dagar innan den upptäcktes av en man som drog upp den på land. När han såg vad som fanns i den ska han dock ha lämnat platsen och kroppen hittades senare av ett äldre par som var ute på promenad.

Det dröjde innan polisen lyckades identifiera norskan och man publicerade bland annat bilder på hennes tillhörigheter för att få reda på vem det var.

Det tunga beskedet om Lene Sands död har nått både vänner och familj hemma i Mandal.

”Vår vackra unika Lene har plötsligt och brutalt slitits ifrån oss. Hon var en underbar själ som kommer att saknas av många. Vi är i chock och ber om förståelse för att vi behöver tid och ro för att ta hand om varandra i sorgen”, skriver familjen i ett brev till VG.

Var bjuden på vernissage

Flera av hennes vänner uppger att 36-åringen rest mycket, både i Mexiko, Guatemala och i Indien.

– Hon var ute och reste mycket, hon älskade att resa och helst reste hon ensam. Hon trivdes bra ute i världen och speciellt i Berlin, säger en nära kompis till kvinnan till VG.

Enligt tidningen var 36-åringen så sent som den 5 juni inbjuden till ett vernissage på konstgalleriet. Dagen efter skulle en konsert hållas i galleriet men den ställdes in med kort varsel, skriver VG.

På konstgalleriets Facebooksida står nu: ”Stängt för gott”.

Följ ämnen i artikeln