”Kan vara skadligt för hovet att kungen griper in”

Publicerad 2018-04-13

Borde regeringen gripa in och ombilda Svenska Akademien – på samma sätt som en gång gjordes med andra kungliga akademier?

Det är en fråga som bör diskuteras, enligt statsvetaren Nils Gustafsson.

– Svenska Akademien är för viktig för att låta gå under. Frågan är om den inte är för viktig för att vi ska låta hovet och Horace Engdahl rekonstruera den, säger han.

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens högste beskyddare och har uttalat sig flera gånger om dess pågående kris. I ett uttalande på torsdagen meddelade statschefen att han är öppen för att ändra Akademiens stadgar om utträde. De nuvarande stadgarna säger att en ledamot väljs på livstid och att det formellt inte går att lämna.

Men i frågan om det verkligen är kungen som ska reda upp i röran går åsikterna isär.

– När kungen kommer in i allt det här måste man fråga sig om det är rimligt. Man borde fråga sig om inte Svenska Akademien ska behandlas likadant som de andra kungliga akademierna, säger Nils Gustafsson, statsvetare vid Lunds universitet.

”Verkar i något slags eget rum”

Han jämför med Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, som hade en stor skandal på 1950-talet – den så kallade Sellingaffären. Turbulensen ledde till att KVA reformerades ordentligt. Akademien blev av med flera ansvarsområden och Naturhistoriska riksmuseet blev exempelvis en egen myndighet.

På liknande sätt borde Svenska Akademien kunna ombildas av statsmakterna, menar Nils Gustafsson.

– De andra akademierna har förändrats under åren och har dragits in i den normala världen där det är andra lagar och regler som gäller. Men Svenska Akademien verkar i något slags eget rum.

Han pekar på att kungens roll vad gäller turbulensen i Svenska Akademien i slutändan kan skada hovet självt.

Tror du inte att kungen kan lösa problemen?

– Man kan tänka sig att Svenska Akademien upplever det som smidigare så, och situationen skulle också kunna bli bättre. Men det blir också problematiskt om man uppfattar det som att det är kungen som står bakom förändringarna i Svenska Akademien. Det kan ge en negativ syn på kungahuset som institution.

Oklart om kungen kan ändra stadgar

Huruvida kungen faktiskt har rätt att ingripa och till exempel ändra stadgarna är en annan fråga som juridiska experter är oense om. Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt, menar att det inte finns någon annan än kungen som kan göra det.

Men Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, håller inte med.

– Det finns ingen självständig juridisk betydelse av begreppet beskyddare. Det kan ha en ceremoniell betydelse, men ingen rättsligt praktisk betydelse, säger han till TT.

Även Nils Gustafsson lutar åt att kungen inte har rätt att fastställa stadgarna.

– Det är inte orimligt att det är regeringen som har det ansvaret. Vad som talar för det är att man uppenbarligen gjort den tolkningen tidigare.