Ukraina säkrar Charkiv: ”Rensat på fiender”

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-27

De ryska styrkorna har mött hårt motstånd i Ukrainas näst största stad Charkiv.

Nu uppger ukrainska regeringen att staden är ”helt rensad på fiender”.

– Vår vilja har varit oväntat stark för Putin , säger utrikesministern Dmytro Kuleba.

Följ ämnen
Ukraina

Under natten mot söndag gick tungt beväpnade ryska styrkor in i Ukrainas näst största stad Charkiv.

Hårda strider pågick sedan under morgonen och de ryska soldaterna förstörde bland annat en gasledning för att destabilisera infrastrukturen i staden.

– Staden är omringad av ryssar från tre håll och det är svårt för civila som försöker fly och ta sig ut, sade Al Jazeeras reporter Hoda Abdel-Hamid under söndagen.

Videoklipp från ukrainska militären visar hur ett ryskt stridsfordon förstörts i Charkiv på söndagen.

Militärfordon utslagna

De ukrainska soldaterna har slagit tillbaka med full kraft och och videoklipp som publicerats av den ukrainska underrättelsetjänsten visar hur flera ryska militärfordon förstörts.

På eftermiddagen meddelade guvernören Oleh Sinegubov att man återtagit kontrollen över staden.

– Kontrollen över Charkiv är helt och hållet vår! Armén, polisen och försvarsstyrkorna arbetar hårt och staden är helt rensad på fiender, skriver han på Telegram.

Ett exemplar av en handbok i ryska militära föreskrifter på marken i utkanten av Charkiv.

Bakslag för Putin

Ett tungt bakslag för Rysslands president Vladimir Putin som enligt experter sett Charkiv som en strategiskt viktig punkt för ett fortsatt avancemang längre in i Ukraina.
– De ville ha Charkiv som någon slags försvarslinje där de skulle kunna bege sig söderut mot Dnipro, vilket är en annan stad ryssarna gärna vill ta. Dnipro var den ukrainska militärens högkvarter under striderna i östra ukrainska 2014 och det var därifrån de gav order i striderna med de ryska separatisterna, säger Hoda Abdel-Hamid.

På en pressträff under söndagseftermiddagen talade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba om de hårda striderna under de senaste dagarna.

– Vår vilja att slå tillbaka har varit oväntat stark för Putin. Ryssland har inte lyckats med ett enda strategiskt mål. De inledde ett blixtkrig för att försöka få oss på knä och ta Kiev. Inget av det har hänt. Vi blöder men orsakar stor skada på fienden. Enligt den senaste datan har de förlorat följande säger han och fortsätter:

– 46 ryska flygplan, 26 helikopter, 146 stridsvagnar, 706 bepansrade fordon, 49 artilleripjäser, en robotsilo, två drönare och två båtar. Därutöver har runt 4 300 ryska soldater dödats eller skadats medan hundra ryska soldater tagits till fånga.

– Jag tror att det är uppenbart för alla. Vi kommer inte att kapitulera eller ge upp en centimeter av vårt territorium.