Våg av hot mot FBI efter tillslaget hos Trump

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2022-08-21

Hoten mot USA:s federala polis FBI har ökat efter tillslaget mot expresident Donald Trumps residens i Florida i början av augusti. Nu stärks skyddet för personalen.

Sedan FBI natten till den 9 augusti, svensk tid, gjorde en husrannsakan mot Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i jakten på hemligstämplade dokument, har myndigheten dagligen mottagit hot.

Anhängare till expresidenten har utlyst ”jaktsäsong” på FBI, skriver The Washington Post som tagit del av ett internt pm hos myndigheten.

Personuppgifter om de FBI-agenter som genomförde husrannsakan har publicerats på Trumps sociala nätverk Truth Social, och agenterna har hotats till livet av anhängare till expresidenten. I Ohio försökte en beväpnad man i skottsäker väst ta sig in på ett av FBI:s kontor i Cincinnatitrakten, innan han efter sex timmar sköts till döds av polis. I Pennsylvania har en man gripits och åtalas för att ha hotat döda FBI-agenter.

Stärker skyddet

För att skydda personalen har nu all information som kan identifiera utsatta anställda tagits bort från FBI:s hemsida. Skalskyddet på byggnader har förstärkts, och en varning till samtliga anställda har gått ut, säger en källa till The Washington Post. Hur många hot som myndigheten får avslöjas inte.

Samtidigt har FBI-chefen Christopher Wray – en gång utsedd av Trump själv – valt att ligga lågt utåt.

– Vårt bästa svar, och det enda som aldrig kan ifrågasättas eller tas ur sitt sammanhang, är att visa vår fasta övertygelse att göra vårt jobb korrekt, sade Wray på ett internt virtuellt möte enligt tidningens källa.

Efter tillslaget mot Mar-a-Lago gick justitieminister Merrick Garland ut och försvarade FBI:s arbete, och sade sig själv ha gett order om en husrannsakan.

Trump anklagar FBI

Trump anklagar under tiden FBI för att vara politiskt korrupt, och vill se myndigheten nedmonterad. Expresidenten och hans medarbetare överväger också att publicera inspelningar från övervakningskameror på när FBI-agenter söker igenom Mar-a-Lago, vilket ytterligare kan öka vreden hos Trumps anhängare.

Enligt Trumps tidigare stabschef John Kelly upprepade denne ständigt under sin tid som president att han ville ha en FBI-chef som är ”lojal mot honom”.

Trumps antipati mot FBI har pågått ända sedan den före detta FBI-chefen Robert Mueller 2017 fick uppdraget att utreda huruvida Trump kampanjat i maskopi med Ryssland under valrörelsen 2016.