SD-politiker åtalas för styckmord: ”De var vänner”

Publicerad 2022-06-14

I höstas upptäcktes kroppsdelar i vattnet runt om i centrala Stockholm.

Nu åtalas en dåvarande SD-politiker från Nyköping för mord, efter att en man i 60-årsåldern skjutits till döds.

– Såvitt det är känt i utredningen var de vänner sedan många år tillbaka, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Den makabra historien tog sin början i mitten av september i fjol. Då upptäcktes ett huvud i en sopsäck av medarbetare på ett företag som arbetade med att rensa skräp i Karlbergskanalen, i centrala Stockholm.

En dryg månad senare gjordes nya fynd, då kroppsdelar upphittades vid Junibacken på Djurgården.

– Upphittandet har skett vid tre tillfällen på två platser. Dels vid Karlbergskanalen, och vid två tillfällen på Djurgården, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Sköts i ex-politikerns hem

I november greps och häktades en lokal SD-politiker i Nyköping misstänkt för mordet. Inledningsvis frystes hans medlemskap, men sedan 25 april är han utesluten ur partiet, meddelar Sverigedemokraternas presstjänst.

Mannen, som var i 60-årsåldern, sköts till döds i ex-politikerns hem i Nyköping, enligt åtalet. Detta ska ha skett någon gång mellan 30 augusti och 16 september 2021.

Männen var vänner och enligt uppgifter i utredningen lärde de känna varandra när de jobbade på en myndighet.

Den tidigare SD-politikern åtalas i första hand för mord, genom att ha skjutit mannen i 60-årsåldern i huvudet, vilket orsakat dennes död. I andra hand gäller åtalet vållande till annans död, grovt brott. Enligt det resonemanget riktades pistolen mot mannen, skott avlossades, mannen träffades i huvudet och dog av sina skador.

Ex-politikern åtalas även för brott mot griftefriden, genom att han förvarat kroppsdelar och vid flera tillfällen flyttat dem mellan olika platser, samt slängt dem i vattnet i centrala Stockholm. Åtalet omfattar även grovt vapenbrott.

Vill inte uttala sig om misstankarna

Åklagaren vill i nuläget inte uttala sig om ett eventuellt motiv. Hon yrkar även på att ex-politikerns hem hålls avspärrat tills domen vinner laga kraft.

– Det är av vikt för utredningen i tingsrätten, för det fall det framkommer nya uppgifter med mera så kan det bli aktuellt med säkring av ytterligare bevisning i lägenheten, säger Marina Chirakova.

Louise Gunvén, advokat till den mordåtalade mannen, vill inte uttala sig om hur han ställer sig till misstankarna. Han kommer redogöra för sin version när huvudförhandlingen inleds.

ANNONS