Gul varning för starka vindar

Daniel Nilsson

Publicerad 2023-10-14

SMHI har utfärdat en gul varning för kuling kring Norra Östersjön.

Vindarna kommer att hålla i sig under lördagseftermiddagen och lugna sig under söndagen.

Även norra Götaland och södra Svealand omfattas av gul varning.

Detta kan medföra trafikproblem då träd kan blåsa ned över vägar. Det finns även risk för att el- och telefonnätet påverkas. SMHI varnar även för att lösa föremål kan komma att förflyttas och att skog skadas.

Under eftermiddagen har det inkommit flera rapporter från områden i och kring Mellansverige om nedfallna träd. På västkusten har Älvsborgsbron stängts av i båda riktningarna efter vindar på upp mot 30 m/s.

Både Eon och Ellevio har rapporterat om flera strömavbrott i, framförallt Hallands län och i Stockholms området kring Ekerö.

– Vi har känt av ovädret på riktigt de senaste två timmarna då vi haft ett tiotal händelser som vi åkt på. Det handlar då främst om nedfallna träd som ligger över vägbanor, säger Anders Sessler, vakthavande befäl vid Södertörns räddningstjänst.

Strax efter klockan 13 meddelade Trafikverket på sin hemsida att det rådande ovädret ”påverkar tåg- och vägtrafiken i stora delar av landet”. Förseningar och inställda avgångar förekommer och trafikanter på vägarna uppmanas att vara uppmärksamma och hålla sig uppdaterade om rådande trafikläge.

Vindarna orsakas av ett lågtryck och kan komma att nå upp till 18-23 m/s.

De kraftiga vindbyarna kan fortsätta hela kvällen.

Följ ämnen i artikeln