Polisernas dom över gängoffensiven: Inte rätt väg att gå

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-20

Regeringen vill införa visitationszoner i utsatta områden för att minska gängbrottsligheten.

Men förslaget väcker blandade reaktioner inom poliskåren – då oskyldiga riskerar att drabbas.

– Vi ska inte sparka på dem som redan ligger, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

Under tisdagen presenterade regeringen ett nytt trygghetspaket för att stoppa den organiserad brottslighet. Bland annat vill man se anonyma vittnen och införa visitationszoner.

Förslaget med visitationszoner bygger på en modell från Danmark, och kommer nu att utredas även i Sverige. Systemet innebär att det blir möjligt att inrätta särskilda zoner där vissa tvångsmedel som exempelvis kroppsvisitation och husrannsakan i fordon får användas utan att det finns en brottsmisstanke.

Syftet är att kunna ”vässa arbetet mot gängen och förebygga att skjutningar och sprängningar”.

Men förslaget har mött kritik, bland annat från dem som är tänkta att utföra arbetet i praktiken.

Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, ser uppenbara risker med de förslag som regeringen nu vill gå vidare med.

”Kan misskötas”

Martin Lazar är kommunpolis i Botkyrka i Stockholms län. Han säger att man från polishåll välkomnar utredningen för att få reda på för- och nackdelar, men att han själv är kritisk till förslaget.

– Som lokalpolis ser jag inte att detta är rätt väg att gå för att vinna förtroendet hos allmänheten. Det är de som bor i området som äger förändringsprocessen, och inte myndigheten.

– I vårt arbete ingår att öka tilliten och förstärka relationen till allmänheten, och jag tror att med en sådan här lagstiftning så kan det bli problematiskt. Det finns en risk att lagen kan misskötas och att alla som går förbi visiteras. Vi vill vara professionella i vårt arbete och därmed ha lagstöd för att få visitera kriminella personer men risken med det här är att även vanliga människor blir måltavla för det polisiära arbetet.

Han anser även att agerandet kan bidra till ett ännu mer infekterat läge i området.

– Om antalet visiteringar ökar så riskerar det att bli missförstånd bland allmänheten, vilket kan skapa diskussioner om polisens agerande. Det finns redan krafter som sprider desinformation om polisen och andra myndigheter i samhället och jag tror att det här riskerar att förstärka det.

Du menar att lagen kan bli kontraproduktiv?

– Absolut. Vi pratar mycket inom polisen om hur vi ska kunna stoppa den här utvecklingen och i det så måste vi inkludera allmänheten och civilsamhället. Det är de som måste ta över den offentliga platsen och äga den, men det blir fel om vi erbjuder dem att komma till platsen och så finns det samtidigt en risk att de blir visiterade.

Martin Lazar vill inte heller att fel personer ska känna sig utpekade på fel villkor.

– I de här stadsdelarna är man ofta bekanta eller släkt med varandra, man stannar och hälsar på varandra och står och pratar en stund. Om en av dem då är kriminell så finns det en risk att situationen kan misstolkas, att även den andra personen kan tas för att vara misstänkt. Och vi vill inte ha situationer som kan missgynna det långsiktliga arbete på platsen.

Får en dålig stämpel

Han menar att de som polisen verkligen vill komma åt, inte rör sig på offentliga platser i samma utsträcknings om vanliga människor.

– De som är livsstilskriminella vet hur vi poliser jobbar, att vi har koll på dem. De vet mycket väl hur offensiva vi är, och skulle aldrig riskera att åka dit på ett misstag. Jag upplever att vi redan nu har tillräckligt med metoder gällande visitering för att komma åt dem och jag tycker därför att det är väldigt synd om en plats eller stadsdel får stämpeln av att vara en visitationszon. Dessa människor känner redan av att deras område har fått en dålig stämpel och vi har inte råd med mer.

– Vi ska inte sparka på dem som redan ligger.

Vad hade du önskat dig i stället?

– Vi måste exempelvis ha en enklare lagstiftning kring hemliga tvångsmedel. Det ska inte vara krångligt att avlyssna någon som vi genom kartläggning vet bör vara prioriterad. Vi måste göra livet svårare för de kriminella, inte för allmänheten.

Niklas Lindroth.

Niklas Lindroth är områdespolis i Lerum i Västra Götalands län. Han håller med Martin Lazar om att det krävs fler insatser men ställer sig tvärtom positiv till visitationszoner.

– Jag kan se en fördel med detta om det utförs på rätt sätt och på rätt plats. Jag tror att den här typen av åtgärd exempelvis kan kyla ned en pågående gängkonflikt. Som det är i dag så måste vi ha en konkret omständighet för att få visitera någon och då kan det vara så att man redan har utnyttjat den möjligheten i ett tidigare skede av kvällen och därmed har svårt när personen exempelvis går och sedan återvänder till platsen.

Kan kyla ned gängkonflikter

Dock poängterar han att det är viktigt att en tillämpning av en sådan åtgärd görs på rätt sätt.

– En lösning för att undvika att det ska kännas som trakasserier kan vara att bara vissa poliser får lov att genomföra visitationer. Att det exempelvis bara är områdespoliser i ett visst område, som känner till dem som bor där, som får utföra det.

Niklas Lindroth poängterar att det i dag finns luckor i den nuvarande lagstiftningen som exempelvis gör att gängkriminella kan utnyttja så kallade ”gröna gubbar och gummor” för att själva undkomma polisens visiteringar. Något som han tror att visitationszoner skulle kunna täppa igen.

– Jag tror återigen att detta kan användas för att kyla ned en gängkonflikt då forskning visar att nya skjutningar tenderar att inträffa på ett geografiskt avstånd till den föregående skjutningen.

Följ ämnen i artikeln