Efter vildebeskedet: Nyans gör nytt försök att värva Jamal El-Haj

Publicerad 2024-02-12

Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

Partiet Nyans inleder en ny offensiv för att försöka värva den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj.

Partiet hoppas att El-Haj ska representera Nyans när han nu valt att bli vilde i riksdagen.

– Vi försöker övertala honom, säger partiledaren Mikail Yüksel.

På måndagen meddelade riksdagsledamoten Jamal El-Haj att han tänker behålla sin riksdagsplats men lämna Socialdemokraterna.

Därmed blir Jamal El-Haj politisk vilde.

Partiet Nyans ser nu en öppning för att försöka värva Jamal El-Haj, säger partiledaren Mikail Yüksel till Aftonbladet.

Jamal El-Haj.

En ny offensiv har inletts för att försöka förmå Jamal El-Haj att representera Nyans i riksdagen genom det mandat som han alltså valt att behålla.

– Vi försöker kontakta honom, vi försöker övertala honom och förklara för honom att det är den rätta vägen att gå till partiet Nyans, säger Mikail Yüksel.

Enligt partiledaren för Nyans har man tidigare fört samtal med Jamal El-Haj men att några nya samtal ännu inte förts. Bland annat har Mikail Yüksel skickat meddelanden till Jamal El-Haj.

Finns det något som pekar på att han vill gå över till Nyans?

– Det vill jag inte kommentera än så länge. Det är lite oklart än så länge, men jag hoppas kunna ge svar under dagen eller morgondagen.

Socialdemokraterna meddelade i fredags att partiet inte längre har förtroende för Jamal El-Haj och att man uppmanat honom att lämna sin riksdagsplats.

Men El-Haj har alltså valt att sitta kvar i riksdagen, samtidigt som han lämnar partiet.

I ett brev till partistyrelsen motiverar El-Haj sitt beslut med att det inte vore ”rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag”.

S gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, kallade i en kommentar agerandet för ”oacceptabelt” och ”ett bevis för att han sätter sina egna intressen före partiets”.