Man död – kan bero på ormbett

Uppdaterad 2023-05-12 | Publicerad 2023-05-07

En man har dött i en bostad i Bohuslän.

Enligt polisen kan dödsorsaken vara ett ormbett.

Mannen ska ha blivit biten bara timmar innan han dog, skriver Bohusläningen.

Strax efter klockan ett på natten mot söndag larmades polis till en bostad i Tanums kommun. Där hade en man i 50-årsåldern hittats livslös.

– Vi har ett dödsfall i Tanum som kan bero på ett ormbett. Det kommer att utredas men inte som något brott utan som dödsfall utan misstanke om brott, säger Lars Ström, jourhavande förundersökningsledare på polisen till Bohusläningen.

Biten i armen

Enligt polisen ska mannen under lördagen ha upptäckt en vild orm inne i bostaden.

– Det ska eventuellt röra sig om en huggorm. Den här mannen ska ha blivit biten av ormen när han ska ha försökt kasta ut den ur huset, säger Jens Andersson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Enligt Bohusläningen ska mannen ha blivit biten i armen. Trots att han svullnade ska han ha valt att inte åka in till sjukhus.

Det är ännu oklart om det är ormbettet som orsakat mannens död.

– Dödsorsaken vet man inte förrän det har gjorts en obduktion, det tar några veckor, säger Lars Ström.

Den döde mannen ska ha vara utländsk medborgare.

Huggormen känns enkelt igen på sitt mörka sicksack-mönster på ryggen. Hanarna är grå medan honorna går mer i brunt.

Livsfarligt gift

Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF, tror också att det sannolikt rör sig om en huggorm. Om det var ormbettet som dödade.

Huggormar brukar inte bita folk oprovocereat, men om de biter kan det bli farligt. Dödsfall är dock mycket ovanliga i Sverige.

– Det här är otroligt sällsynt, det kan vara en på tio år eller ännu längre skulle jag tro, säger Arnbom.

Huggormsbett kan leda till väldigt olika reaktioner. Vissa blir bara lite svullna medan andra kan bli rejält sjuka med symtom som kräkningar och andningsbesvär.

Ungefär hälften av alla som blir bitna får nästan inga symtom alls. Oftast beroende på att ormen bitit utan att spruta in något gift.

Enligt 1177 ska den som blivit biten av en huggorm åka in till sjukhus för observation. Genast.

På våren gillar ormarna att ligga i solen och värma sig. Därför gäller det att vara extra vaksam var man sätter händer och fötter.

Huggormstider

Just på våren är det läge att vara extra uppmärksam på ormar.

– Den här tiden på året ligger ormarna och solar sig, de värmer sig eftersom det är kallt på nätterna. Det är till exempel ganska många hundar som blir bitna den här tiden på året och det dör fler hundar än människor, säger Tom Arnbom.

Du ska absolut inte plocka upp, röra, eller flytta på ormen om du möter den. Bäst är att lämna den ifred.

Hur ska man agera om man absolut måste flytta på en huggorm?

– Man ska vara försiktig, man kan till exempel använda en håv och sedan ner med den i en låda. Använder man tjocka läderhandskar så kommer den inte igenom, säger Tom Arnbom och understryker att han inte känner till vad som hänt i det aktuella fallet.

Huggorm. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln