Man döms för innehav av regeringspistol

Bilder i mobiltelefon avgörande bevis

Publicerad 2022-09-26

Sju Glock-pistoler försvann spårlöst 2019 från ett vapenskåp inne på regeringskansliet .

En 41-årig man har nu dömts till två års fängelse för att ha hanterat ett av vapnen.

Avgörande bevis blev bilder på pistolen som mannen hade i sin mobiltelefon.

Bilden i mobiltelefonen föreställer en av de stulna regeringspistolerna, enligt polisens utredning.

Vapenmannen kunde spåras efter att polisen gjort tillslag i ett bedrägeriärende.

I den misstänkte bedragarens mobil fanns bilder från en person som var inlagd under ett smeknamn. Bilderna föreställde ett vapen där det gick att utläsa tillverkningsnumret. Och det stämde in på en av de stulna regeringspistolerna.

Användaren kunde till slut spåras men mannen, med 38 avsnitt i belastningsregistret nekade till att ha haft pistolen.

– Jag kan inte dömas för en… Bara för jag tagit bild på någons vapen betyder det inte att jag äger vapnet. Det är inte olagligt ta bilder. Att äga vapnet är olagligt, vad jag tror, sa mannen i förhör.

Friades efter teknisk miss

I tingsrätten friades 41-åringen på en teknikalitet – rätten ansåg visserligen att det var bevisat att mannen innehaft pistolen, men att åklagaren inte kunnat presentera tillräckliga bevis för vilken tidsperiod mannen hållit i vapnet. Därmed gick det inte att slå fast att brottet begåtts under den tidsperiod som åklagaren angett, vilket gjorde att mannen friades.

Nu har åtalet justerats, och hovrätten dömer därför mannen för grovt vapenbrott. Rätten menar att brottet ska bedömas som grovt, eftersom det ”förelegat en uppenbar fara för att människor skulle komma till skada”. Påföljden blir två års fängelse.

Spåren efter regeringspistolerna

I podden Aftonbladet Krim berättas historien om de stulna regeringspistolerna – från att tidningen Dagens Juridik avslöjade att flera pistoler stulits från regeringskansliet, till att ett av vapnen återfanns hemma hos en 15-årig pojke med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

I mars 2021 meddelade åklagaren att utredningen gällande vapenstölderna har lagts ned.

Följ ämnen i artikeln