Tobias, 38, vann över Försäkringskassan

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2013-01-09

Efter en dom i Förvaltningsrätten får han nu behålla sina personliga assistenter

Tobias Svedberg, 38, har Downs syndrom, autism och tvångsbeteende.

Nu har han vunnit en förkrossande seger över Försäkringskassan – och får behålla sin personliga assistans.

Det nya året kunde inte ha börjat bättre för Tobias Svedberg, 38. Han bor sedan tio år i egen lägenhet på antroposofiska Tobiasgården i Kareby utanför Kungälvs – med kontinuerligt stöd av personliga assistenter.

Han befinner sig på samma mentala nivå som en två- till treåring. Han har stora svårigheter att kommunicera och säger bara något enstaka ord då och då.

– Han klarar inte av några aktiviteter utan att ha personal med sig hela tiden som påminner och stöttar honom. Han saknar helt omdöme och behöver aktiv tillsyn hela sin vakna tid för att inte fara illa, säger hans gode man Janet Granhage.

Tobias fick hjälp 17 timmar och en kvart – per dag. Men efter en omprövning bedömde Försäkringskassan i mars 2012 att hans behov av personligt stöd var så litet att assistansersättningen inte längre behövdes. För toalettbesök beräknades behovet av personligt stöd till 15 minuter - per vecka.

– Det är häpnadsväckande. Tobias kan inte torka sig själv och klarar inte av att tvätta händerna, säger Janet Granhage och underkänner Försäkringskassans utredning

Överklagade beslutet

– Någon riktig utredning gjordes aldrig. Det var enbart ett samtal på 2,5 timmar med mig och hans assistenter. Inga bedömningar av Tobias förmågor eller avsaknaden av sådana gjordes.

Försäkringskassans beslut utgick från ett nytt prejudikat i Regeringsrätten om en deltidsarbetande och strokedrabbad person som nekats personlig assistans.

Aftonbladet tillbringade en dag i mars 2012 – åtta timmar – med Tobias. I ett reportage skildrade vi hans tillvaro på Tobiasgården och kan styrka det som Försäkringskassan uppenbarligen missade – att han faktiskt inte klarar sig utan ständigt stöd.

Tillsammans med en advokat överklagade Janet Granhage Försäkringskassans beslut till Förvaltningsrätten.

– Hans behov av personlig assistans är ju oförändrat. Hans utvecklings- och autismspektrumstörning kan varken medicineras, tränas eller växa bort, säger hon.

I en dom ger nu Förvaltningsrätten Tobias Svedberg rätt mot Försäkringskassan. Det var i mellandagarna som det glädjande beskedet kom.

”Total oförmåga”

I domen konstateras att Tobias ”har en total oförmåga att klara vardagen på egen hand och att det krävs personal runt honom hela hans vakna tid”. Rätten bedömer därför hans behov till minst 20 timmar i veckan - gränsen för att få personlig assistans - varför han beviljas assistansersättning även i fortsättningen.

Janet Granhage är mycket nöjd med domen.

– Förvaltningsrätten har både förstått lagen och Tobias behov på ett helt korrekt sätt. Det är en lättnad att det blivit så bra som möjligt för Tobias.

Domen innebär att han nu kan bo kvar i sitt hem på Tobiasgården där han har sin trygghet.

– Vad jag ser i dag är en person som är full av livslust, som inte är rädd, som har en viss nyfikenhet och som litar på människorna omkring honom, säger Janet Granhage.

Hon uppskattar att Aftonbladet engagerat sig i Tobias öde.

På söndag fyller Tobias 39 år. En dag han kommer att fira med dubbeltårta, lyckligt ovetande om all dramatik som pågått kring honom det senaste året.