Uppdrag: bli pappa

Publicerad 2012-02-24

Nu blir prins Daniel unik: Det är väldigt spännande

TRÄNAR Här övar prins Daniel på vad som komma skall. Han förväntas att ta minst lika stort ansvar som kronprinsessan Victoria för deras gemensamma barn.

Nu börjar pappaledigheten för Daniel.

Prinsen blir trend­sättande bland Europas kungligheter

– och ­stannar ­hemma medan Victoria jobbar.

– Det ska bli väldigt spännande. Jag hoppas att alla ­respekterar att vi ­behöver ­lite lugn och ro, säger han till Aftonbladet.

Kronprinsessan Victoria har i ­hela sitt liv utbildats för att en dag ta över tronen från kungen – och därmed blir Sveriges nästa statschef.

Författaren Herman Lindqvist – som själv har ­varit Victorias ­lärare i historia – beskriver henne som extremt plikttrogen.

Så fort som möjligt

– Jag tror inte Victoria blir borta så länge. Även om det inte blir några långa resor i början så kommer hon återvända till sitt arbete så fort som möjligt, säger han.

Enligt hovexperten Roger Lundgren kommer Daniel därmed sätta en ny pappatrend bland Europas kungligheter. I ­både Danmark och Norge har kronprinsarna varit hemma betydligt mindre.

Vi behöver lugn och ro

– Daniel blir unik eftersom han är den enda prinsgemålen i modern tid som kommer att få ta större ansvar än kronprinsessan.

När Aftonbladet träffade Daniel före födseln, i mitten av februari, berättade prinsen om sina känslor inför pappaledigheten.

– Det ska bli väldigt ­spännande. Jag hoppas att alla ­respekterar att vi ­behöver lugn och ro, sa han då.

Vid samma tillfälle berättade Victoria om hur mycket hon och Daniel ser fram emot att få vara hemma med sitt nyfödda barn.

Vill ge trygghet

– Jag tror just det här med att kunna ge en trygghet är nog bland det viktigaste man kan göra för sitt barn, sa hon.

Kronprinsessan ­förklarade att kungen och drottningen har hjälpt henne och Daniel under graviditeten.

– De har varit ett väldigt stort stöd. Men det är nervöst och jag vet ­inte hur man förbereder sig fullt ut för att bli förälder, sa Victoria.