Val 2018: Preliminära rösträkningen är klar

Rödgröna största – SD får 62 mandat

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är mandatmatchen över – alla röster är räknade och det finns ett preliminärt röstresultat.

Det blev 144–143 till de rödgrönas favör.

SD får 62 mandat.

Samtliga 6325 valdistrikt är nu räknade och även om valresultatet fortfarande är preliminärt blev rödgröna blocket större än Alliansen, med 144–143. Sverigedemokraterna fick 62 mandat.

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Totalt skiljer det cirka 26 300 röster mellan de traditionella blocken.

När räkningen av de cirka 200 000 utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna avslutades på eftermiddagen står det i det närmaste klart – de rödgröna höll undan med ett riksdagsmandat före Alliansen. Helt klart blir det först efter den slutgiltiga omräkningen som väntas bli klar tidigast fredag.

Mandatpendlingen mellan C och SD var under gårdagen en riktig rysare. Under den preliminära rösträkningen tog C tillbaka mandatet.

Det innebär en ”förändrad dynamik” i riksdagen, enligt Svante Linusson, professor i matematik på KTH och sakkunnig till Valprövningsnämnden.

– När Centern fick det här extra mandatet så får de majoritet tillsammans med de rödgröna, med ett mandats marginal, säger han.

Sjöstedt: Borde erkänna förlusten

Snabbt började reaktionerna om den färdiga rösträkningen att strömma in från politikerna.

– Nu måste Ulf Kristersson erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsministerposten, anser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till TT.

Han konstaterar att det rödgröna blocket, där han ser det som självklart att räkna in Vänsterpartiet, har fler mandat än Alliansen.

– De rödgröna är större och det är Vänsterpartiets valframgång som gör att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister, säger Vänsterledaren.

Dessutom visar det preliminära resultatet på högt valdeltagande: 87,1 procent av röstberättigade svenskar har röstat i riksdagsvalet. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1985, enligt TT.

Glömde bort

I och med att det varit så jämnt har rösträkningen varit en riktigt rysare.

Inte blev det bättre av att man i Lycksele, i Västerbotten, missat att rapportera röstsiffrorna.

– Det glömdes bort, helt enkelt. Det är första gången jag administrerar ett val, säger Martina Berg, sekreterare i valnämnden i Lycksele, till TT.

Även Vadstena hade glömt att skicka in resultatet till Valmyndigheten, skriver TT. 

Men trots att rödgröna blocket är större än Alliansen är det långt kvar innan det är klart vilka partier som kommer att bilda regering.

Aftonbladet söker företrädare för de olika partierna. Liberalerna och Kristdemokraterna vill inte kommentera det preliminära röstresultatet utan avvaktar tills det slutgiltiga kommer.

Publicerad:

LÄS VIDARE