Därför är valet viktigt för Sverige

"Kan bli stora förändringar om de konservativa vinner"

LONDON. Det är inte bara för att vi gillar brittiska TV-serier som svenskar följer det brittiska valet med särskilt intresse.

På valmöte med de konservativas ledare David Cameron behöver man inte lyssna länge för att inse att utgången blir viktig även för Sverige.

Cameron ser sällan så arg ut som när han pratar om EU. Är aldrig så kategorisk som när han säger att Storbritannien under inga omständigheter tänker ansluta sig till euron.

Ögonen blir svarta. Pannan svettig.

Om de konservativa vinner valet kan det bli stora förändringar.

Att kalla Cameron EU-skeptiker är en underdrift. Redan nu har partiet lämnat den konservativa partigruppen i EU-parlamentet för att istället alliera sig i en annan fraktion där flera högerextrema partier är med.

Orolig

Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman är orolig att Sverige tappar en partner.

– Cameron är så enormt EU-fientlig, säger han. Följden kan bli att det kastas grus i hela EU-apparaten vilket kan påverka Sverige väldigt negativt.

Mot det ska ställas att det finns en personlig vänskap mellan David Cameron och den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt.

– Fredrik brukar alltid försöka träffa David när han är i London, säger Pär Henriksson, Moderaternas kommunikationschef. De är i samma ålder och har mycket att prata om.

Friskolor

Inte minst det faktum att båda lyckats förvandla sina partier från renodlade högerpartier till mittpartier som attraherar även arbetarklassen.

Cameron är dessutom särskilt intresserad av Sveriges friskolor. Under valrörelsen har han lagt ett förslag om att införa en liknande system om de konservativa kommer till makten. Han besökte friskolor och daghem i Sverige häromåret.

Vilket inte hindrar att den borgerliga regeringen haft väldigt goda förbindelser med labourregeringen i Storbritannien.

Språkbarriär

Storbritannien är ett av de länder Sverige har mest gemensamt med. I EU är det ofta som de båda länderna samarbetar och driver en gemensam ståndpunkt. Frihandel är en sådan.

Båda står utanför euron.

Den minimala språkbarriären och de kulturella likheterna ger också en känsla av samhörighet.

Oavsett vem som sitter i 10 Downing Street finns en grundmurad vänskap och upparbetade kontakter mellan de båda länderna. Det kan mildra smällen.