Han får inte köra marathon

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-19

Rullstolsburna är inte välkomna i Amsterdam Marathon

Anders Andrae älskar maraton.

Men i förrgår fick han via mejl besked om att han inte får delta i Amsterdam Marathon. Skälet: Han sitter i rullstol.

– Det här är en fruktansvärd besvikelse. Jag har tränat i månader, säger Anders Andrae.

Anders Andrae är besviken på arrangörerna av Amsterdam Marathon, efter att han nekas delta i loppet på grund av att han är rullstolsburen.

På söndag är det dags för Amsterdam Marathon. Och Anders Andrae, 39, är på plats för att köra maraton även om han inte är välkommen att delta.

– Jag fick beskedet via mejl i förrgår. Jag hade skickat ett mejl med lite praktiska frågor om det här med rullstolen och fick till svar att de inte tog emot rullstolar.

Amsterdam Marathon angav inget skäl till honom till varför rullstolsburna inte var välkomna att delta och för Anders Andrae är det en gåta.

Anders arbetar som receptionist och inköpsansvarig hos ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Han sitter i rullstol eftersom han har ett ryggmärgsbråck, en skada han haft sedan födseln.

Men det hindrar honom inte från att ha ett stort idrottinstresse.

– Jag har haft ett stort intresse för idrott och sport i hela mitt liv. Min pappa var gymnastikläsare och han fick mig att bli intresserad och tycka att det var kul.

Allas rätt

Amsterdam Marathon skulle bli hans fjärde maraton.

– Jag har kört maraton i Stockholm, Berlin och Kalmar tidigare, berättar han. Det är första gången som det här har hänt mig, att jag inte får ställa upp.

Att han inte får ställa upp den här gången är extra olyckligt av flera skäl. Anders har haft en längre paus från maraton efter att ha haft smärtor i rygg och nacke och det här skulle bli något av en comeback. Att han dessutom fick beskedet så sent gör att han lägger ut en hel del pengar, trots att han inte får vara med. 2 000 kronor beräknar han att resan och vistelsen kostar.

– Men det handlar inte om pengarna. Det handlar om rätten att få vara köra en maraton precis som alla andra.

Många fördomar

Som rullstolsburen är han van vid att möta människors fördomar.

– Man upptäcker folks attityder gentemot handikappade. Tidigare hade jag hund och många tyckte att det är så fantastiskt att man har hund fast man sitter i rullstol. Andra tyckte "stackars hund som inte kommer ut ordentligt".

Fördomar och kommentarer från okunniga personer etsar sig ibland fast i minnet.

– Den värsta kommentaren jag fick var från en främmande man som sa "du slipper i alla fall sitta ensam i lägenheten". När jag svarade att jag inte alls var ensam, utan var gift, hade jobb och hela köret så blev han stött och gick iväg.

Anders Andrae menar att fördomarna mot handikappade är ett stort problem i samhället. Ett problem som man aktivt måste jobba med.

– Det är därför jag ställer upp på den här intervjun, det är mitt sätt att bidra.

"Säkerhetsskäl"

Jan Willem Mijderwijk som arbetar med Amsterdam Marathon förklarar att rullstolsburna längre tillbaka fick delta i Amsterdam Marathon. Men för några år sedan så ändrades det.

– Vi tog bort den möjligheten och det var av säkerhetsskäl. Banan har en del smala passager och det fanns på grund av det späckade programmet inte längre möjligt att ta emot rullstolsburna. Vi var olyckligtvis tvungna att välja och vi fattade då det här beslutet. Annars hade det blivit ett rullstolslopp, säger Jan Willem Mijderwijk.

Anders Andrae har betalt avgiften till loppet samt kostnader för en resa och hotell. Kommer ni kompensera honom för det?

– Kanske för avgiften, däremot inte för resan och hotellet. Jag är verkligen ledsen över att det här har hänt. Det är förstås inte så trevligt att komma hit till Amsterdam och sedan få veta att man inte får vara med. Det är väldigt tråkigt men tyvärr kan jag inte hjälpa honom.

ANNONS