Havet tog hela hans familj

Uppdaterad 2015-10-29 | Publicerad 2015-10-28

Emads gravida fru och två små pojkar drunknade utanför Samos

SAMOS. För två veckor sedan var Emad Djamil, 33, skräddare i Syrien.

Han höll en rulle papper krampaktigt i handen när han kom gående förbi kaféerna längs kajen i Vathi på Samos i går; en drabbad man vars bråddjupa sorg och förtvivlan är omöjlig att beskriva.

För en vecka sedan tog havet hans gravida fru och två små pojkar.

Han vecklar ut en kopia av ett familjeporträtt. De tittar in i kameran. Hans fru Shabin, 25, håller sina armar om pojkarna, Djamil, 7, och Omar, 5.

Nu finns de inte mer. Emad vandrar planlöst mellan myndigheter och hjälporganisationer med kopiorna. Han vet att familjen drunknat, och anar nog att det aldrig kommer att hända, men han hoppas ändå på något sätt att båten kunde bärgas.

– Varför tar de inte upp mina barn? De vet ju att den sjunkit?

Egeiska havet är djupt, och vädret oberäkneligt. Olyckor som denna är alltför vanliga.

De leder inte till några bärgningsexpeditioner.

Hade hyrt en riktig båt

Emad Djamil och hans familj hade bestämt sig för att fly. De skulle till Schweiz. Han har en faster där. Sammanlagt skulle 13 släktingar resa mot Europa.

De hade rest till Izmir i Turkiet och gjort upp med flyktingsmugglarna Robar och Omar.

De skulle inte åka gummiflotte, de hade hyrt en riktig båt. Emad minns att den var blå och vit och han tror att den var uppåt sju meter lång. Den hade också en hytt som gick att stänga.

Började ta in vatten

Smugglarna ringde vid tvåtiden på natten och hämtade dem vid fyra på morgonen.

Släktingarna hade köpt flytvästar åt sig själva för säkerhets skull. På ett mobilfoto de tog på stranden blänker bara västarnas reflexer i mörkret.

Båten lämnade stranden kvart i sju på morgonen. De var 29 personer ombord.

Efter en timme, Emad minns inte exakt, började båten ta in vatten. Det hade kommit ett kraftigt oväder. Regnet piskade ned. Vågorna blev högre och högre och slog in över friborden. Motorn stannade. Det gick fort. Allt blev kaos. Plötsligt välte båten runt på sidan och började sjunka.

Hyttdörren hade varit stängd. Inte låst. Nu var det för sent att öppna den.

Sjönk med samtliga ombord

Emad och hans far och några andra kastades i vattnet. Emads mamma, fru och pojkar var kvar i hytten. Nu fylldes det trånga utrymmet snabbt med vatten.

Emad och hans far kan inte simma, men de hade flytvästarna på sig. De lyckades ta sig fram till ett hyttfönster och försökte först få ut Shabin, men eftersom hon var gravid var magen i vägen.

Båten sjönk med alla som var kvar ombord.

Emad och hans far drev ifrån varandra i ovädret.

Flytvästen bar Emad söderut, mot Samos. Han minns inget mer, säger han. Inte ens hur han kom upp ur vattnet. När han slog upp ögonen var han på land. Han såg grekiska kustbevakare. En man från Röda korset kom och tog hand om honom.

”Kan inte åka tillbaka”

Nyheten kablades ut i torsdags:

”En båt med flyktingar kapsejsade i rasande storm utanför den grekiska ön Samos på onsdagen. 14 människor saknas och en massiv sökoperation pågår.”

Emads pappa plockades upp av turkiska fiskare. Hälften av dem som börjat resan räddades. 14 ”saknas” fortfarande. Emad har hört att en av flyktingsmugglarna gripits.

Han har varit på Samos en vecka nu.

Hans liv är fullkomligt krossat. Han kysser frun och pojkarna, en i taget, på papperskopian. Han håller handflatan mot hjärtat. Han upprepar vad han berättat gång på gång. Tårarna tränger fram.

– Vad ska jag göra nu? Jag kan inte åka tillbaka till mina släktingar som togs till Turkiet.

– Min fru! Mina pojkar! Jag är ensam nu, och vet inte vart jag ska ta vägen.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

ANNONS