Inte säkert att vara i bilen vid åska

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-07-31

Det är inte ofarligt att köra bil när det åskar.

Airbagen kan utlösas, däcken sprängas och elektroniken slås ut.

– Det bästa man kan göra är att köra långsammare, säger Vernon Cooray.

Aftonbladet ha de senaste dagarna rapporterat om flera tillfällen där blixten slagit ner i bilar som varit ute i trafiken. Vid ett tillfälle utlöstes airbagen. Vid det andra tillfället slogs all elektronik ut.

– I bilar finns en hel del elektronik som kan förstöras vid blixtnedslag. Även om blixten inte slår ner direkt i bilen kan de elektriska fälten förstöra bilen, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet.

Tryckvågen kan göra så att airbagen löses ut. Däcken kan sprängas då det går ström genom dem när blixten slår ner i marken.

– Det bästa man kan göra är att köra långsammare. På så sätt minskar risken för en allvarlig trafikolycka om bilen skulle slås ut.

Bättre att stanna inomhus

Förr i tiden, när husen inte hade elektricitet på samma sätt som i dag, var det säkrare att gå ut och sätta sig i bilen när åskvädret var igång. Men Vernon Cooray säger att det är nuförtiden är särare att stanna inomhus.

– Om blixten slår ner kan vindrutan förstöras av tryckvågen. Bilen kan också börja brinna om strömmen går genom bilbatteriet.

Detta kan inträffa även om bilen har en metallkaross som många gånger beskrivits som en säker plats.

Men om alternativet står mellan att vara utomhus och att sitta i en bil? Sätt dig i bilen, säger Vernon Cooray.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln