Skrev varning på kraschade planet

Publicerad 2016-05-22

I jakten på ett svar om varför Egypt Air-planet kraschade i Medelhavet är en ubåt på väg mot platsen.

Den ska försöka hitta planets svarta låda.

Samtidigt uppger säkerhetskällor att planet vandaliserats med texten ”Vi kommer se till att det här planet störtar”.

Vad som orsakade kraschen av ett Egypt Air-plan som dödade alla 66 ombord är fortfarande en gåta.

På söndagen uttalade sig Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi och meddelade att en egyptisk ubåt är på väg mot nedslagsplatsen för att försöka hitta den svarta lådan som kan ge svar på frågorna.

Samtidigt varnade presidenten för spekulationer om orsaken:

– Fortfarande är alla scenarier tänkbara så snälla, det är viktigt att inte låsa sig vid en specifik förklaring, sa han i ett tal enligt Reuters.

”Kommer se till att planet störtar”

Samtidigt som utbåten letar svar framkommer uppgifter om att planet för två år sedan ska ha vandaliserats av klotter. Och inte vilket klotter som helst.

Tre högt uppsatta källor inom säkerhetsfrågor på Egypt Air, som New York Times har intervjuat, säger att på planets utsida skrevs meddelandet ”Vi kommer se till att det här planet störtar”. Den hotfulla frasen ska ha skrivits av flygplatsarbetare på vid Kairos flygplats, enligt källorna, och Egypt Air kände till detta.

Anledningen ska vara den fonetiska likheten, på engelska, mellan planets två sista bokstäver ”CC” i registreringsnumret SU-GCC och efternamnet på Egyptens president al-Sisi.

Flygplatsarbetarna har också skrivit ”förädare” och ”mördare” på flygplanskroppen, enligt New York Times.

Liknande klotter ska också ha gjorts på flera platser i Kairo under 2013 när den tidigare presidenten Muhammad Mursi avsattes.

”En oupptäckbar bomb”

Trots att ingen vet vad som orsakade kraschen har den republikanske politikern Ed Royce sin åsikt klar: terror.

– Enligt min mening är det mycket troligt med tanke på mängden arbete som IS och al-Qaida har lagt de senaste åren på att försöka utveckla en oupptäckbar bomb, säger Ed Royce till ABC News.

Egypt Air MS804 kraschade i Medelhavet på väg från Paris till Kairo.

Strax innan planet försvann från radarn skickades sju varningar om rökutveckling och fel i planet.

– Utredningen kommer att ta tid men så snart vi vet anledningen till kraschen kommer den att offentliggöras, säger Abdel Fattah al-Sisi.