”Det kan bli tullar och handelshinder”

Publicerad 2016-06-22

Tre av fyra svenska företag i Storbritannien ser negativt på en brexit

LONDON. Ulla Nilsson, träffar hela tiden svenska företag verksamma i Storbritannien. De flesta säger inget öppet men för henne berättar de.

– Oron för brexit är stor. Företagen vill att Storbritannien stannar kvar, berättar vd:n för svenska handelskammaren i London.

Eftersom handelskammarens lokaler befinner sig under ombyggnad träffas vi på den privata klubben Home House vid Portman Square. Någon namnsskylt finns inte på den svarta dörren som lydigt glider upp med måttligt tryck.

Miljön är som hämtad från en klassisk brittisk långfilm med högt i tak och förgyllda detaljer på väggarna blandade med klassiska porträttmålningar i olja. Golvet täcks av tjocka mattor som dämpar stegen av Ulla Nilssons lagom höga klackar.

– Vi har ont om mötesrum så därför är vi medlemmar här, berättar hon.

Vi sjunker ner i en av de lila och limegrönrandiga sofforna. Ulla Nilsson berättar att handelskammaren gjort en undersökning av de 400 svenska företag som är medlemmar i handelskammaren.

– Tre av fyra tycker det skulle vara negativt om Storbritannien lämnar EU. Hälften anser att det skulle vara mycket negativt. Bara två procent tycker det skulle vara positivt.

100 000 jobb

Storbritannien är Sverige fjärde största handelspartner. I landet finns minst 1100 svenska företag, många en- och fåmansföretag oräknade. Totalt står de svenska företagen för hundra tusen jobb. Störst är Securitas med 15 000 anställda.

Ulla Nilsson tar en måttfull klunk av citronvattnet hon beställt.

– Officiellt vill de flesta företag inte ta ställning, berättar hon. De vill inte det ska se ut som de påverkar sina anställda. Vad jag vet är det bara Stena som tagit ställning. Men många oroar sig för följderna av en brexit. Det kan bli tullar och handelshinder. Det kan bli förtroendekris.

Sedan säger Ulla Nilsson ordet som är på alla läppar.

– Osäkerhet. Företagen ogillar osäkerhet. Det kan ta flera år innan man vet vilket nytt avtal som landet kan få med EU. Hur blir det för folk företagen vill skicka över, kommer de att behöva visum och arbetstillstånd i så fall? I dag är det bara att ta sin resväska och sticka.

”Trött på bråkande britter”

Under tiden är det risk att företagen avstår från investeringar. I vissa branscher har det redan märkts.

Lämna-sidan hävdar att Storbritannien är så attraktivt att de kommer att få en förmånlig deal med EU. Ulla Nilsson är inte lika övertygad.

– Jag kan tänka mig att både tyskar och fransmän är rätt trötta på bråkande britter och inte är beredda att ge bort så mycket.

Trots alla risker har de svenska företagen inte förberett sig. Ulla Nilsson tar en ny sipp mineralvatten medan citronskivan guppar runt.

– De väntar och ser vad som händer. Inget kommer att hända dag ett. Det är en lång process.

En väckarklocka för EU

Ulla Nilsson tror ändå att något gott kan komma ur folkomröstningen ifall stanna-sidan vinner.

– Omröstningen är en väckarklocka för EU. Man kan inte köra på i samma hjulspår. Det gäller att lyssna på folket.

Hon tänker följa rösträkningen och fruktar att det kan bli en stökig midsommarafton. Både på de finansiella marknaderna och i politiken.

När vi ska ta bild utanför klubben är Ulrika Nilsson noga med att lämna ifrån sig den ljusgrå Prada-handväskan.

– Jag är ju ingen Margaret Thatcher, säger hon och småler.

Wolfgang Hansson