Jättebombarna kan sättas in mot IS

Publicerad 2016-03-10

Flygbombningarna mot terrorgruppen IS uppges ha ansträngt USA:s flygvapen.

Nu står man beredda att ta in en gammal trotjänare – jättebombplanet B-52.

– De är redo att tas in, säger USA:s flygvapenminister Deborah Lee James.

Ända sedan 50-talet har Boeings bombplan B-52 varit ett av de mest välkända planen i USA:s arsenal.

Under kalla kriget var kärnvapenbestyckade B-52:or ständigt i luften som en del av de avskräckningsåtgärder som användes, tillsammans med land- och ubåtsbaserade interkontinentala robotar. Ända fram till 1991 flögs B-52:or med 24-timmarsberedskap.

Kan sättas in

Den senaste modellen introducerades redan 1962 och har sedan dess uppgraderats åtskilliga gånger.

Nu kan den sättas in för att bekämpa terrogruppen IS.

USA:s flygvapenminister Deborah Lee James uppgav vid en pressträff på Pentagon att flyguppdragen i Syrien varit ansträngande och att B-52:or snart kan komma att ersätta de B-1 Lancer som hittills opererat i Mellanöstern, men sedan januari dragits tillbaka för att genomgå ”modernisering och underhåll”.

– Insatsen mot IS har satt sina spår på våra plan, vår beredskap och flygpersonal. Men de pålitliga B-52:orna står redo att möta våra befälhavares uppdrag, säger Deborah Lee James, enligt CNN.

Stor kapacitet

Fortfarande väntar man på klartecken för att bombplanet, med en kapacitet att bära bomblast på 32 ton, kan skickas till amerikanska baser i Mellanöstern.

Enligt CNN stod B-52:or för 40 procent av bombningarna under USA:s anfall mot Irak under Kuwaitkriget, som gavs namnet Operation Ökenstorm, i början av 1991.