Gör vackert med mossa!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-17

Härlig grönska som varar ända till påsk

Har Kung Bore inte visat sig runt husknuten ännu?

Bra, då är det ännu inte för sent att samla in mossa till vinterns vackraste trädgårdspyssel. Mossdekorationer – snabbfixade, enkla och lättskötta

Bara för att det är vintertrist i trädgården och på balkongen behöver man inte sluta trädgårdspyssla. Mossdekorationer är ett smart sätt att sätta guldkant på vinterträdgården. Som en extra bonus håller sig detta gröna pynt dessutom vackert ända fram till påsk.

Med hjälp av mossa, en rejäl sekatör eller avbitartång, ett par arbetshandskar, hönsnät och blomstertråd kan man göra flera spännande kreationer.

Det finns många blixtsnabba lösningar och fantasifulla kreationer när det är dags att dekorera trädgården, balkongen eller trappan med mossa. Olika sorters mossa på ett vackert fat räcker långt, men man kan även göra tavlor, klä in krukor och göra ­söta ­bollar.

Låt dig inspireras och ge dig sen ut på mossjakt.

Plocka inte för mycket!

Du som inte har någon skog i närheten kan förstås köpa mossa.

Men får man plocka mossa hur som helst? Den frågan är inte alldeles enkel att besvara, men ska du endast plocka lite till husbehov så går det bra utan att du bryter mot allemansrätten.

Att plocka väldiga mängder mossa eller plocka till försäljning är däremot inte tillåtet. Är du osäker är det alltid bra att höra med markägaren!

När du är ute på mossjakt är det viktigt att tänka på att man inte ska plocka allt på en och samma plats, utan försöka plocka lite på flera olika platser – allt för att förstöra så lite som möjligt i naturen.

1. Vacker fågelmat!

Du behöver:

Frosttålig kruka

Lecakulor

Mossa

Jord

Blötlagda tunna grenar

Bambuspett (grillspett)

Äpplen

Gör så här:

1. Fyll din kruka med lecakulor i botten och toppa med jord, gärna så att det bildas som en liten kulle på toppen.

2. Täck jorden med mossa och fäst den genom att försiktigt trycka in den mellan jorden och krukans kant.

3. Böj till de blötlagda grenarna så att de blir som en båge och fäst dem genom att sticka ner dem ordentligt i krukan.

4. Stick i ett bambuspett i varje äpple och tryck ner i mossan. Äpplena fungerar även som vacker fågelmat så se till att byta ut dem allteftersom.

2. Mossfat

Du behöver:

Frosttåligt fat

Olika sorters mossa

1. Lägg ut olika sorters mossa på ett vackert fat, gärna så att mossorna har lite olika höjder (bygg upp med sand, jord ­eller grus om du behöver ”stöd”).

2. Vill du dekorera ytterligare är det vackert med äpplen, stenar, rödlök eller varför inte några ­vackra julgranskulor – de har ett liv även efter julafton!

3. Mosshöjder

Du behöver:

Lecakulor

Jord

Mossa

Frosttålig kruka

Eventuellt vacker tråd till dekoration

Gör så här:

1. Fyll en kruka med lecakulor i botten och toppa med jord. (Eller använd dig av en kruka som redan är fylld, till exempel en bortglömd sommarkruka som fortfarande inte tömts.)

2. Fyll på med mer jord och skapa olika höjder i krukan – använd din fantasi och kreativitet!

3. Täck sedan allt med mossa, som du försiktigt viker in mellan jorden och krukans kant (så att mossan sitter fast).

4. Vill du så är det fint att dekorera med tunna silvertrådar eller något annat tunt snöre.

4. Mosskon

Du behöver:

Hönsnät

Blomstertråd

Mossa

Gör så här:

1. Klipp av en stor bit hönsnät, ca 60 x 60 cm, och forma nätet till en konform. Böj till botten så att konen står stadigt.

2. Börja klä konen med fuktig mossa och fäst allt­eftersom med grön blomstertråd. Det går enklast om du arbetar med stora bitar mossa.

3. Täck hela konen med mossa och fäst mossan ordentligt med blomstertråden.

5. Gröna bollar

Du behöver:

Hönsnät

Blomstertråd

Mossa

Gör så här:

A. Klipp av en stor bit hönsnät (till den största bollen använde vi en bit som var ca 50?x?60 cm) och forma den till en boll.

B. Börja klä bollen med fuktig mossa och fäst allteftersom med grön blomstertråd. Det går enklast om du arbetar med stora bitar mossa. Täck hela bollen med mossa och var noga med att fästa mossan ­ordentligt med blomstertråden. Upprepa därefter samma sak med en mindre bit hönsnät och fortsätt så tills du fått det antal mossbollar som du vill ha.

C. Mossbollarna passar fint på trappan.

Tips!

Vill du till sommaren få en ny lerkruka att se gammal och mossbelagd ut, kan du pensla den med fil och ställa ut den. Då kommer du snart att se resultat!

6. Mosstavla

Du behöver:

Hönsnät

Blomstertråd

Mossa

Vackert snöre

Gör så här:

1. Klipp av en stor bit hönsnät, ca 100 x 60 cm.

2. Börja forma nätet till en stor, rund kudde, som är plattare på baksidan (så att din tavla hänger plant).

3. När du är nöjd med din form börjar du klä ”framsidan” med mossa, gärna olika sorter. Fäst med blomstertråd och täck allt utom baksidan med mossa. Snåla inte med blomstertråd, det är viktigt att mossan sitter ordentligt så att den inte trillar av när du hänger upp tavlan.

4. Provhäng tavlan så att du är säker på att inget hönsnät syns.

5. Dekorera gärna med snören, pärlor på nålar (finns i blomsteraffärer) eller vad du tycker är snyggt.

6. Fäst två snören på det som du vill ska vara uppåt och häng upp din vackra mosstavla på önskad plats.

7. Mosspendel

Du behöver:

Hönsnät

Blomstertråd

Mossa

Prismor eller andra hängen

S-krokar

Gör så här:

1. Klipp av en liten bit hönsnät, ca 20 x 30 cm.

2. Forma och tryck ihop nätet till en ganska tunn stav som är ca 2 cm i diameter.

3. Täck staven med mossa och fäst noga med blomstertråd.

4. Snurra flera varv med blomstertråden så att mossan inte faller av när du hänger upp din pendel.

5. När du känner dig nöjd fäster du en glasprisma eller liknande längst ner och sätter en krok i toppen. Vi använde oss av enkla s-krokar.

6. Gör så många pendlar som du önskar (det är fint att göra dem med olika tjocklek och längd) och häng upp i en gren eller liknande.

Så håller mossan bäst!

”Mossiga utomhusdekorationer” klarar sig väldigt bra på egen hand. Så länge den är fuktig håller den sig grön under lång period. Tänk även på att den mossa som du ännu inte använt till pyssel klarar sig bäst utomhus.

Har du inte möjlighet till utomhusförvaring kan du lägga den i stora plastpåsar med lite, lite vatten i – då håller den sig fuktig och fin. Det är viktigt att mossan är lätt fuktig när du pysslar med den, annars går den lätt sönder.

Dekorerar du med mossa inomhus behöver du däremot fukta den mellan varven för att den ska hålla sig grön och fin.

Mossa – bra till massor

Det finns en del mossor och lavar som är fridlysta, så vill man plocka flera olika sorter är det alltid bra att kontakta länsstyrelsen.

Exempel på fridlysta mossor och lavar är varglav, långskägg, grön sköldmossa, pyramidmossa, skirmossa och vedtrådmossa.

Även om de flesta trädgårdsägare under sommartid kämpar hårt med att bli av med sin mossa, finns det mängder av bra egenskaper att ta tillvara när det gäller lavar och mossor. Förr använde man till exempel näckmossa som isolering runt murstockar och kvastmossa till att göra lampvekar.

Vitmossa, som har en fantastisk uppsugningsförmåga, har genom tiderna använts både som blöjor, madrassfyllning och kompresser.

Nu för tiden används den mest till att plantera i (perfekt att använda när man driver upp lökar), men förväxlas dessutom ofta med den vita dekorationsmossa som vi pryder adventsljusstakar med. Det senare är i själva verket renlav.

Följ ämnen i artikeln