"Domen är överraskande"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-25

17-åringens advokat förvånad

17-åringens advokat Christer Holmqvist tycker att domen i Karlskrona tingsrätt är förvånande på flera sätt.

– Jag trodde inte att han och de andra skulle dömas för hemfridsbrott, säger han.

Advokat Christer Holmqvist.

Den 17-årige pojken, som skottskadades i Rödebydramat, dömdes på fredagen till skyddstillsyn för hemfridsbrott, olaga hot, ofredande och rattfylleri.

17-åringen har bland annat hotat att döda sonen i den trakasserade familjen. Enligt advokat Christer Holmqvist är domen överraskande på flera sätt. Han trodde till exempel inte att 17-åringen skulle dömas för hemfridsbrott när de trängde sig in på familjens gård.

"Skyddstillsyn var väntat"

– Min klient har hävdat att de i förväg förvarnat att de skulle komma vilket skulle innebära att det inte handlar om hemfridsbrott, säger han.

Christer Holmqvist är även förvånad över att 17-åringen dömdes för olaga hot då han gick mot 50-åringens fru, som satt i sin bil, med ett höjt basebollsträ.

– Hotet var inte riktat mot henne. Min klient hade sett samma bil tidigare den dagen och då satt 50-åringens dotters pojkvän i den. Det var han som slog en burk i huvudet på honom.

I övrigt var domen som Christer Holmqvist hade väntat sig.

– Han har ju erkänt flera av brotten och insett att han har gjort fel. Att han skulle få skyddstillsyn var väntat.

Kommer du att överklaga domen?

– Det är svårt att säga ännu. Men det är möjligt att domen om hemfridsbrott överklagas, säger han.

Hur mår 17-åringen i dag?

– Rent fysiskt är han på bättringsvägen men psykiskt är det svårt. Han har tagit det här hårt men han är en tystlåten kille så det är svårt att veta hur han mår, säger han.