Federley bryter tystnaden om domen mot tidigare närstående

Fredrick Federley bryter tystnaden.

I en intervju med Falu Kuriren och Avesta Tidning berättar han om domen mot sin tidigare närstående.

– På midsommarafton berättar jag om det för ett par vänner och får mitt livs första panikångestattack. Jag förstår att det är svårt att ha en relation till någon som är dömd för brott, säger han.

Tidigare centerpartitoppen och EU-parlamentarikern Fredrick Federley meddelade i veckan att han lämnar politiken med anledning av sexualbrottsdomen mot hans tidigare närstående.

Nu berättar han i en exklusiv intervju med Falu Kuriren och Avesta Tidning om tiden sedan brotten uppdagades för honom.

Fredrick Federley.
Fredrick Federley.

Federley säger att han fördömer brotten och aldrig försökt förminska dess natur. Den 14 juni fick han kännedom om att hans närstående suttit i fängelse. Samtidigt fick han läsa ett psykologutlåtande daterat i maj.

– Som han berättar det så är det inte grovt, han har varit i händerna på någon annan. Jag förstår ju att det i alla lägen, oavsett brottets natur, är komprometterande för en politiker att umgås med någon som har ett brottsligt förflutet. Oaktat naturen, säger han.

Federley säger att det finns en drift kring renhet och puritanism kring politiker, men att han alltid haft ett hem öppet för alla vilket gjort att han mött många mer eller mindre trasiga människor.

Inte läst domen

En natt i början av augusti har Federley ett långt samtal med sin närstående om tiden i fängelset. Federley får då läsa ett psykologutlåtande från februari och att det där nämns barnpornografibrott och sexualbrott mot barn.

Än i dag har Federley inte läst domen.

– Det klarar jag inte. Då går jag sönder.

Efter att han läst psykologutlåtandet fortsatte relationen. Federley säger att han då inte förstod omfattningen av brotten. Han menar att han vid den tidpunkten borde ha sökt hjälp.

– Utöver den här inre fajten mellan ont och gott och frågor om man kan sona sina brott eller inte, så har jag fortfarande inte insett vidden av det här. Det som står i den anteckningen jag har sett är inte i närheten av så grovt som det faktiskt är.

Bryter kontakten i november

I augusti kom paret överens om att de inte har en framtid tillsammans. Mannen bodde därefter kvar på gården.

– Jag ställer mig själv frågor som “Vad är jag för människa som ställer honom på bar backe?”. Han har inte gjort något nu. Han har inte varit annat än fin med mig, särskilt i en väldigt skör situation.

Den 23 november bryter Federley kontakten med sin dåvarande partner.

Nu har han beslutat lämna sin roll som politiker. Federley berättar att han aldrig tidigare varit med om ett riktigt avslut i politiken, utan gått från det ena uppdraget till det andra. Nu har han inte någon långsiktig plan för framtiden eller hur han ska försörja sig.

– Jag är inte där än. Jag ska handla, och panta. På måndag har jag ny tid hos psykologen, det är det jag vet. Kliniken håller i taktpinnen.

Publisert:

LÄS VIDARE