Nils Bildt ville bli riksdagsman – för Sverigedemokraterna

Uppdaterad 2017-02-27 | Publicerad 2017-02-26

Nils Bildt hamnade i blåsväder efter intervjun om svensk flyktingpolitik i amerikanska tv-kanalen Fox News.

Aftonbladet kan nu avslöja att den mystiske utlandssvensken 2013 krävde att bli riksdagsman för Sverigedemokraterna.

– Han ville inte gå in i svensk politik utan att informera sin släkting Carl Bildt först, säger förre partiledaren Mikael Jansson till Aftonbladet.

I dag kan Aftonbladet avslöja att den kontroversielle Nils Bildt ville engagera sig politiskt inom Sverigedemokraterna inför valet 2014.

En som lobbade starkt för honom är tidigare partiledaren Mikael Jansson, som i dag är partiets försvarspolitiska talesperson.

Den 27 september 2013 skrev han i ett mejl till Michael Rosenberg, ordförande i partiets valberedning:

”Jag har en en ny kandidat som jag gärna skulle se på plats 21–24 på riksdagslistan, eller högre.

Eftersom han bland annat driver ett säkerhetspolitiskt företag med 80 anställda verksamt i hela världen måste han få ett besked snart om han ska avveckla företaget och flytta hem från Tokyo”.

Nils Bildt tog kontakt med Mikael Jansson via en känd svensk säkerhetspolitisk expert.

Jansson fick Nils Bildts cv och skickade det vidare till partiledningen.

– Jag har inte kollat upp honom själv. Men jag upplevde honom som en driven person, som var väldigt duktig på sitt område, säger Mikael Jansson idag.

Mikael Jansson

Enligt cv:t har Nils Bildt grundat säkerhetsföretaget CTSS Japan, som uppges ha ”verksamhet över hela världen”. I rollen som ordförande för bolaget ska Bildt ha förhandlat i flera gisslansituationer där japanska medborgare varit inblandade.

Senare har Nils Bildt gått vidare till företaget Modus World. På hemsidan listades Bildt tidigare som en av fem grundare till företaget. Nu är dock sajten inte längre tillgänglig.

Det är inte den enda märkligheten som omgärdar Nils Bildts cv. Det finns mängder av uppgifter i dokumentet som inte går att verifiera. Bildt påstår bland annat att han varit särskild rådgivare till en utrikespolitisk kommitté i Japan och att han lett ett forskningsinstitut. Av detta finns dock inga spår på internet.

”Finns inte mycket på nätet”

SD-toppen Sven-Olof Sällström reagerade redan 2013 över Bildts frånvaro på internet.

”Finns inte mycket på nätet, lindrigt sagt. Finns en Överstelöjtnant Nils Bildt som skriver på Newsmill i januari 2013. Oklart om det är han. I övrigt ovanligt lite, för att inte säga ingenting. För att vara en person med sådana referenser och det kontaktnätet.

Varför?”

Så skrev Sällström, då ekonomisk-politisk talesperson och ledamot i partistyrelsen, i ett mejl till en partikollega.

Nils Bildts kontakt med SD gick främst via Mikael Jansson som har försvarsfrågorna på sitt bord. De träffades vid minst två tillfällen.

”Han kräver en plats mellan 21 och 25 på riksdagslistan”

Bildt höll ett föredrag för ett 20-tal medlemmar i den numera nedlagda föreningen Sverigedemokraternas försvars- och säkerhetspolitiska råd.

– Han kunde mycket om säkerhetspolitiken i Stilla havet. Jag tyckte att vi kunde ha nytta av hans kunskaper i riksdagen, säger Mikael Jansson.

Han tryckte på att SD:s valberedning skulle sätta honom högt på riksdagslistan.

För att sälja sin firma och börja jobba för SD på en gång kräver han en plats mellan 21 och 25 på riksdagslistan”, skrev Jansson till partiledningen.

Men det blev inte så. Aftonbladet har förgäves sökt valberedningens ordförande Michael Rosenborg under söndagskvällen för att fråga varför.

Jansson hoppades även att någon ur partitoppen skulle träffa Bildt. Men något möte med partiledningen blev det inte heller.

Björn Söder var motståndare

Dåvarande partisekreteraren Björn Söder skrev i ett mejl 2013:

”Jag har inget intresse av ett sådant möte. Personer som bör stå på riksdagslistan är sådana som är välkända medlemmar som visat vad de går för eller personer som vi själva ”headhuntar””.

Söders efterträdare på den posten Richard Jomshof har inte heller träffat Bildt.

”Nej, inget jag känner till”, skriver han i ett sms till Aftonbladet på söndagskvällen.

Det var inte enbart Bildts kontaktnät, akademiska meriter och kunskaper om säkerhetspolitik som imponerade på Jansson.

Han trodde att partiet kunde gynnas även av hans efternamn.

”Det kommer uppmärksammas att han är en Bildt vilket kanske lossar fler väljare från M”, skrev Jansson i ett brev till partiledningen 2013.

”Det var känsligt”

För Jansson berättade Bildt att hans mamma var kusin med förre utrikesministern.

– Just det var känsligt, han sa att han skulle prata med Carl. Han ville inte ge sig in i politiken utan att prata med honom först.

Om Nils Bildt verkligen talade med Carl Bildt och hur nära släkt de är oklart. Aftonbladet har inte lyckats nå någon av dem under söndagskvällen.

– Jag tror att valberedningen inte ville titta på hans cv. De bedömde nog att en person utifrån var för stor chansning, säger Mikael Jansson.