Kim, 20, vill införa gratis mensskydd – tas upp av kommunen

Uppdaterad 2018-05-19 | Publicerad 2018-05-18

Kim Nordlund, 20, vill göra vardagen lättare för kvinnor. Därför har han lämnat ett medborgarförslag om gratis mensskydd i offentliga miljöer, skriver Dala-Demokraten.

”Gratis bindor och tamponger till alla kvinnor på väl utvalda och tillgängliga platser”, så lyder ett medborgarförslag från 20-årige Kim Nordlund som bor i Enviken i Falu kommun där han går tredje året i gymnasiet, skriver Dala-Demokraten.

– Jag har föreslagit att det ska finnas gratis mensskydd på offentliga toaletter som i gallerior och på kaféer. Mitt syfte är att om man får mens men inte har mensskydd så ska man kunna ta därifrån, säger han.

Kims idé grundar sig i att han ville engagera sig i jämställdhet och mänskliga rättigheter.

– Jag hade en klasskompis förut som frågade runt om någon som hade binda men det var ingen som hade. Och då kom jag på det där med first aid-lådorna som innehåller plåster. Jag tänkte varför finns det inget mensskydd att ta av när det behövs akut? säger han och fortsätter:

– Det är en stor fråga både i Sverige och utomlands, det borde finnas.

Han hade möte igår med kommunfullmäktige där han presenterade förslaget som har skickats till kommunstyrelsen för beredning.

– Det känns jätteroligt att man kan påverka. Jag kan tänkta mig att det är tråkigt om man är en kvinna och får mens så finns det inga tamponger. Då är det väl skönt att det finns mensskydd man kan använda till man kommer hem, det skapar en trygghet kan jag tänka mig.

Kim har sagt att de först skulle kunna prova förslaget på hans skola.

– Om någon tjej går på toa så ska det finnas mensskydd hon kan ta av till hon kommer hem. Idag finns det möjligtvis hos skolsköterskan men det finns inga man kan ta av.

De flesta i hans omgivning gillar hans förslag men sen finns det de som diskuterat det hela i sociala medier som ratat idén.

– Jag tänker inte så mycket på det det, det är väl alltid någon som ska säga något om allt.

Förutom att det ska finnas mensskydd tillgängligt tycker han att det är viktigt att det är gratis.

– Det är tråkigt att kvinnor behöver köpa mensskydd, det är väl ganska dyrt kan man tänka sig. Ett paket kanske inte kostar så mycket men sen måste man köpa en gång i månaden och då blir det dyrt i längden.

Följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln