Restaurangen bjuder in ensamma på julafton

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

December är här och julkänslan börja sakta men säkert infinna sig. För en del är det en ensam högtid som väntar. Därför bjuder restaurangen Claudias kök in till gratis lunch på julafton – för alla som inte har någon att fira med, rapporterar Katrineholms-Kuriren.

– Ingen vill vara ensam, speciellt inte på julen, säger Claudias köks delägare Carlos Ochoa till Aftonbladet.

Därför har han och restaurangens vd Claudia Gratwohl bestämt sig för att bjuda in till jullunch. På julafton är alla som känner sig ensamma välkomna till deras restaurang i Katrineholm.

– Vi satt och fikade när vi fick idén. Vi har ju ett kök och om alla hjälper till så behöver ingen vara utanför, säger Claudia Gratwohl.

Det är Carlos amerikanska bakgrund som ligger till grund för initiativet, som även Katrineholms-Kuriren skrivit om. Han har bott i Sverige i snart åtta år men kommer ursprungligen från delstaten Arizona. Enligt Carlos är det bra mycket vanligare att engagera sig i ideellt arbete för utsatta där. Han pratar också om en annan typ av social samvaro.

– Jag kommer från en stor familj. När vi sitter ner och äter så pratar vi. Här är folk lite mer reserverade. Folk är vänliga, men man känner inte samma närhet, säger han.

1 av 2 | Foto: Privat
Restaurangens delägare Carlos Ochoa, 32, och vd:n Claudia Gratwohl, 50, hoppas att fler företag ansluter.

Vill att främlingar pratar

Det tänket är något som genomsyrar Claudias köks vardagliga verksamhet. För att få folk att socialisera mer har man därför sett till att folk sitter vid stora runda bord. Så blir det även på julafton.

– Om någon sitter framför dig så kanske du börjar prata med den, och kanske får du en ny vän, säger Carlos.

– Vi har flera som kommit hit ensamma men som hittat en social samvaro här, säger Claudia.

Efterlyser mer hjälp

I förra veckan gick restaurangen ut med initiativet. Nu efterlyser de hjälp från andra lokala företag.

– Om ingen annan vill hjälpa till så blir det ett enklare julbord. Ju fler som hjälper till desto bättre julbord blir det. Om företag vill ge tillbaka till samhället och engagera sig så kan det bli en tradition att ingen behöver vara utanför, säger Claudia.

Hittills har en nyzeeländsk restaurang, NZ Kraft Pies, lovat att bistå med pajer. Ett gäng privatpersoner har också hört av sig för att erbjuda sin hjälp.

– Vi vet inte om det kommer någon. Det kanske kommer en person eller 300, säger Claudia.

Restaurangen har plats för ungefär 400 personer. Den mat som blir över efter julafton kan folk komma och hämta den 26 december.

Publicerad:

LÄS VIDARE